Turistički potencijali Rume

Svi putevi vode kroz Rumu – slogan je Turističke organizacije Opštine Ruma, i, moglo bi se reći da je s punim pravom baš tako, jer gde god da krenete – morate proći kroz ovaj sremski grad. Odlično je polazište za sve obilaske Srema, Fruške gore, Vojvodine ili prestonice, čak i Mačve i okoline.

Svi putevi vode kroz Rumu – slogan je Turističke organizacije Opštine Ruma, i, moglo bi se reći da je s punim pravom baš tako, jer gde god da krenete – morate proći kroz ovaj sremski grad. Odlično je polazište za sve obilaske Srema, Fruške gore, Vojvodine ili prestonice, čak i Mačve i okoline.

Grad na raskrsnici puteva

Ruma se nalazi na raskrsnici svih puteva, na auto-putu Beograd-Zagreb, na 50 kilometara od Beograda, na pola puta između Novog Sada i Šapca, na raskrsnici svih važnih regionalnih, magistralnih i želežničkih puteva u Srbiji. Iz godine u godinu, raste broj kvalitetnih smeštajnih kapaciteta, pa tako danas u Rumi imate nekoliko ozbiljnih hotela, kao što su: Park, Borkovac, Avenija, Garnet hotel and event Centar, Vila Hit…

Grad ima oko 35.000 stanovnika, potiče iz perioda austrougarske carice Marije Terezije, veoma je lep i jednostavan, sa svim potrebnim sadržajima za jednog turistu, prilaznika ili putnika namernika. Danas je više zastupljen vid poslovnog turizma, jer se fabrike u radnim zonama Rume niču kao pečurke, pa je stoga sve više predstavnika stranih firmi koji borave ovde.

ruma

Centar Rume

U Rumu se svraća i ako ste“za putem“, jer je ne možete zaobići, a imate i mnogo toga da vidite u samom gradiću ali i u okolini. Svi hoteli su smešteni u strogom centru grada, osim hotela Borkovac, koji je izmešten u istoimenom izletištu na samo 3 kilometra od centra grada, okružen borovom šumom, pored jezera Borkovac i novog gradskog bazena Borkovac, izgrađenog po najsavremenijim standardima.

Kulturna ponuda

Ono što treba obići jerste svakako strogi centar grada, pravoslavnu crkvu, u kojoj se nalazi ikonostas koji je oslikao Uroš Predić, potom katoličku crkvu, novoizgrađeni Konjički centar HORIS, gde možete da uživate u čarima konjičkog turizma, izletište Borkovac, često će vam se desiti da kada dođete u ovaj grad da možete da pogledate i neku od najboljih predstava velikih beogradskih pozorišta, zatim tu su i etno-kuće u okolnim mestima, ali i Zavičajni muzej…

Zavičajni muzej Ruma

Zavičajni muzej

Na samo nekoliko minuta hoda niz Glavnu ulicu nalazi se Zavičajni muzej, najstarija spratna zgrada u Rumi. Pune dve godine traje njegova rekonstrukcija. Zgrada se štiti kao nepokretno kulturno dobro sve sa ciljem da se kao takvo očuva, ali i da se napokon formiraju stalne muzejske postavke. Kuriozitet će svakako biti arheološka postavka koja bi mogla biti velika turistička atrakcija grada, Srema, a što da ne i čitave države.

Kulturni centar Ruma, prvi put posle izgradnje 1985.godine dobio je nova sedišta u Velikoj sali, kao i rekonstrukciju glavne bine. Kulturni centar važi za jedno od najboljih arhitektonskih rešenja, među retkima je u zemlji koji može da ugosti najveće i najzahtevnije pozorišne, operske, baletske ansamble. Nema mnogo objekata u Srbiji, osim beogradskih i novosadskih koji imaju takve kapacitete, pa ne čudi da među publikom sede Mitrovčani, Šapčani, pa čak i Novosađani i Beograđani.

sala kulturnog centra ruma

Sala Kulturnog centra

Setimo se samo svih starih rumskih razglednica na kojima je dominirao objekat Doma JNA. Posle decenija propadanja, a nakon što je Opština otkupila od Vojske ovu zgradu, ona je ponovo postala arhitektonski simbol Rume. Nekada Dom vojske postao je novi dom Gradske biblioteke „Atanasije Stojković“ i sa pravom ponovo postaje možda i prva asocijacija na ovaj lep grad u srcu ravnice. Izgrađen je u stilu secesije 1912.godine, a neki izvori navode da je taj projekat početkom 20. veka prvobitno trebalo da bude zgrada osiječkog pozorišta. Opština Ruma je sopstvenim sredstvima otkupila i u potpunosti rekonstruisala zgradu i krajnje opravdano ga odredila da bude ustanova kulture.

Gradska biblioteka

Blagodeti okoline

Ako ste Rumu izabrali kao svoju turističku destinaciju, onda iskoristite svoj boravak ovde da obiđete i okolinu, jer je ovaj grad na savršenoj geografskoj poziciji. Na samo 15 minuta vožnje prema zapadu je Sremska Mitrovica i carski grad Sirmijum. Za deset minuta kolima stižete u Banju Vrdnik. A kako tamo uglavnom nećete naći slobodno mesto za prenoćište, to učinite u Rumi. Iz Rume možete obići svih 17 fruškogorskih manastira.

Izvor i foto: TO Ruma

 

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: