Sve što treba da znate o elektronskim fakturama

NULL

Primena Zakona o elektronskoj fakturi počinje 1. januara 2022. godine, što se poklapa sa početkom primene odredbe Zakona o računovodstvu.

Novi sistem će podrazumevati razmenu elektronskih faktura kroz jedinstvenu platformu, u cilju kontinuirane digitalizacije Srbije, ubrzanja poslovnih tokova, i uz velike ekološke benefite.

Prvo će subjekti javnog sektora biti u obavezi da primaju i izdaju e-fakture između sebe i poslovnih subjekata sa kojima saradjuju. Predstavnici privatnog sektora, takođe će moći da razmenjuju elektronske fakture sa javnim sektorom. Od 1. jula 2022. godine će ceo privatni sektor biti u obavezi da bude osposobljen za prijem i slanje e-faktura, a celokupan trošak njihovog uvođenja trebalo bi da košta nekoliko stotina miliona dinara.

Ministar Siniša Mali istakao je da će korišćenje sistema elektronskih faktura biti besplatno, kao i da se time neće stvoriti dodatni troškovi za njegove korisnike.

Sistem elektronskih faktura uspostavlja i vodi Ministarstvo finansija, a on predstavlja bazu podataka u kojoj se registruju i dostavljaju elektronske fakture. Pristup ovom sistemu imaju i poverioci i dužnici, a uvođenjem ovakvog načina poslovanja očekuje se da dužnici više neće imati mogućnost da se izjasne da “nije izvršena uplata jer određena faktura nije stigla”. Registrovanje svake fakture je obavezno, a poverilac u sistemu ima mogućnost praćenja izmirenja konkretne fakture. Onog trenutka kada se u sistemu elektronskih faktura, registruje faktura, smatraće se da je ona dužniku i dostavljena.

Digitalizovani procesi fakturisanja obećavaju ogromne uštede između 60 i 80 procenata u poređenju sa fakturisanjem procesa na papiru. Pozitivna strana prelaska na e-fakturisanje uključuje: smanjenje grešaka prilikom unosa, skraćeno vreme obrade i bolju kontrolu protoka novca. E-fakturisanje je zakonska obaveza.

E-račun je dokument koji je elektronski kreiran, overen, poslat, preuzet i skladišten u elektronskom obliku. Elektronski račun mora se elektronski i overiti. U slučaju e-Računa overa se vrši gore sertifikatima koji garantuju celovitost sadržaja i tačno vreme poslatog dokumenta.

E-račun je prilagođen svakom preduzeću, bez obzira da li kompanija poseduje računovodstveni program. Postoje dva vida slanja e-Računa i to su Web aplikacija ili slanje iz samog računovodstvenog programa koji preduzeće već koristi.

Po Zakonu o elektronskom fakturisanju svaki elektronski račun sadrži: datum izdavanja fakture, broj fakture, datum prometa dobara i usluga, PDV broj ili PIB izdavaoca, pun naziv i adresa izdavaoca fakture, PDV broj ili PIB primaoca, pun naziv i adresa primaoca fakture, vrsta robe/usluge, vrsta/količina isporučenih dobara ili vrsta/obim usluge, oporezivi iznos po stopi ili izuzeće, jedinična cena bez PDV-a, popusti ukoliko ih ima (osim jedinične cene), poreska stopa, ukupan iznos PDV-a.

Faktura ili račun, može da bude elektronska, ukoliko se izdaje, prenosi i prima u strukturiranom elektronskom formatu i ukoliko ormat omogućava obradu fakture automatski i elektronski.

Koje su prednosti e-fakturisanja?

Glavna prednost e-fakturisanja leži u ogromnom potencijalu uštede troškova koji uvođenje elektronskih računa donosi kompanijama. Troškovi štampanja i isporuke se eliminišu, računi se mogu isporučiti brže i smanjuju se greške u obradi dolaznih računa. Ako postoji referenca naloga za dolaznu fakturu, faktura se može rezervisati u potpunosti automatski. Pored toga, upotreba e-fakturisanja skraćuje vreme od fakturisanja do plaćanja i na taj način povećava likvidnost dobavljača.

Sve prednosti e-izdavanja faktura:

-Niži troškovi i brži povraćaj ulaganja
-Efikasniji procesi i veća usklađenost
-Više sigurnosti
-Stabilniji protok novca
-Potpuna transparentnost i brza rezervacija
-Ispunjavanje zakonskih zahteva

Uloga informacijskog posrednika u razmeni eRačuna

Informacijski posrednik je specijalizovani privredni subjekt koji vrši uslugu prenosa informacija – podataka od pošiljaoca do primaoca uz primenu bezbednosnih, informacionih i sertifikacionih standarda gde prilikom pružanja usluge ne sme uticati na sadržaj dokumenta. Informacijski posrednik pre svega omogućava razmenu eRačuna i drugih eDokumenata po zakonski definisanom standardu – UBL 2.1, koji podrazumeva da se dokument mora sastojati od dva formata: PDF (spoljašnja struktura) I XML (unutrašnja struktura).

E-račun je overen vremenskim žigom, što ga čini pravosnažnim prema Zakonu o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju i Zakonu o računovodstvu. Elementi eRačuna su: Aplikativni sertifikat – garantuje celovitost dokumenta, Identifikaciona oznaka i/ili elektronski potpis i Vremenski žig – verifikuje vreme slanja i prijema dokumenta. Informacijiski posrednik omogućava integrisanje usluge slanja eRačuna u većinu računovodstvenih programa – ERP i na taj način brzu i sigurnu razmenu eDokumenata.

Elektronski račun je iste pravne snage kao njegov papirni format, ali njihova glavna razlika je u načinu dostave i obrade, sa kojom se ostvaruju značajni benefiti i uštede.

Uvođenje elektronskih faktura u Srbiji, kroz jedinstvenu platformu, podrazumeva usklađivanje pravnih, finansijskih tokova sa Evropom, ali i celim svetom, što podstiče i napredak na polju digitalne trasformacije. Digitalizacijom faktura i korišćenjem e-fakture očekuje se da će papirne, koje su do sada bile dominantan oblik fakturisanja, otići u istoriju.

Velike kompanije, u najvećem delu već posluju u sistemu elektronskih faktura. Oni koji žele da se pridruže savremenim tokovima, trebalo bi da na vreme izaberu pravo rešenje za svoje poslovanje, poput eRačuna u okviru PANTHEON Datalab usluga u saradnji sa servisom Moj eRačun koje će ceo proces pojednostaviti i olakšati.

 

 

Izvor: datalab.rs

Prijava na newsletter

Pročitajte još: