Srbija, Slovenija i Mađarska udružile berze električne energije

eletrična energija

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da su Srbija, Slovenija i Mađarska udružile svoje berze električne energije, što će omogućiti jednostavnije i efikasnije trgovanje električnom energijom u regionu.

Sporazum o udruživanju tri berze potpisali su u Budimpešti direktori prenosnih sistema Srbije, Mađarske i Slovenije i evropske berze EPEX SPOT, kao akcionara u kompaniji ADEX.

Đedović Handanović je tim povodom ocenila da je ovo od značaja za dalji razvoj našeg elektroenergetskog sistema i da se regionalnoj berzi koju su osnovale Srbija i Slovenija pridružila i Mađarska, a Elektromreža Srbije (EMS) postaje vlasnik 25 odsto berze električne energije u Sloveniji i Mađarskoj.

Ministarka je navela da će zajednička platforma za trgovanje na sve tri berze dodatno podstaći razvoj regionalnog tržišta električne energije, obezbediti pouzdano tržišno okruženje neophodno za nove investicije i pozitivno uticati na razvoj i integraciju obnovljivih izvora energije u regionu.

Generalna direktorka Elektromreža Srbije (EMS) Jelena Matejić istakla je da se sada uspostavlja snažna zajednička poslovna infrastruktura i ostvaruje puna sinergija između sve tri berze, na projektu koji je iniciran još 2018. godine.

Matejić je ocenila da ovo spajanje donosi višestruke koristi, približava nas jedinstvenom evropskom tržištu, dok za sve učesnike omogućava olakšan pristup jedinstvenoj usluzi za trgovanje.

Osim toga, realizacijom ovog spajanja berzi stvoreni su uslovi da EMS nadalje sarađuje sa mađarskim operatorom prenosnog sistema, MAVIR-om, u procesu spajanja dan-unapred tržišta sa jedinstvenim tržištem Evrope, što je ispunjenje jednog od preduslova za Srbiju za ukidanje CBAM takse, poručila je Matejić.

Sporazumom u vezi sa BlueSky projektom koji je danas potpisan u Budimpešti, mađarska berza električne energije, HUPX, pridružila se prvoj regionalnoj berzi električne energije za Centralnu i Jugoistočnu Evropu – ADEX, koju su 2022. osnovali srpski i slovenački operater prenosnog sistema i evropska berza električne energije, EPEX SPOT.

Sedište kompanije ADEX koja će upravljati srpskom, slovenačkom i mađarskom berzom biće u Budimpešti.

Potpisivanju su prisustvovali državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Srbije Veljko Kovačević, ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto i ministar zaštite životne sredine, klime i energetike Slovenije Bojan Kumer.Prijava na newsletter

Pročitajte još: