Srbija domaćin međunarodne izložbe EXPO 2027

Srbija je izabrana za domaćina renomirane međunarodne izložbe EXPO 2027, pobedivši u sva četiri kruga glasanja na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) u Parizu. 

Srbija je izabrana za domaćina renomirane međunarodne izložbe EXPO 2027, pobedivši u sva četiri kruga glasanja na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) u Parizu. 

Srbija je u sva četiri kruga imala najveći broj glasova, a u poslednjem krugu jedini protivkandidat je bila Španija. Naša zemlja je bila jedan od pet kandidata za ovu izložbu, pored SAD, Tajlanda, Španije i Argentine, a tokom glasanja podršku delegaciji Srbije dali su predstavnici Kine, koji su navijali zajedno sa delegacijom Srbije.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je izbor Srbije za domaćina Međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027 sjajna vest za našu zemlju i građane. Mali, koji je bio i predsednik Radne grupe za izradu i podnošenje kandidature za EXPO 2027, naglasio je u izjavi za agenciju Tanjug da je to i velika čast za našu zemlju, posebno imajući u vidu činjenicu da je Beograd pobedio u veoma jakoj konkurenciji. Potpredsednik Vlade je najavio da će se ova prestižna manifestacija održati od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine, uz ocenu da će Beograd tokom trajanja EXPO 2027 biti ekonomski centar sveta. Očekujemo više od tri miliona posetilaca, a procene su da će ukupan efekat ove izložbe biti veći od milijardu evra, istakao je Mali i dodao da je izbor Srbije za domaćina EXPO 2027 i potvrda ispravnosti ekonomske politike koju naša država vodi.

On je ocenio da ova pobeda puno znači za Srbiju jer će povećati atraktivnost zemlje za otvaranje novih fabrika, novih radnih mesta i novih investicija, što sve znači bolji život i standard građana.

Izvor: www.vlada.rs 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: