Širi se inflatorni pritisak: Očekuje se rast cena transporta i nafte

Rast cena nafte

Cene nafte i poljoprivredna sezona predstavljaju najveći rizik po inflaciju u Srbiji, pokazuje Izveštaj o inflaciji Narodne banke Srbije, a najnoviji podaci ukazuju na to da će pritisak doći i od cena transporta, koje su prema World Container Index-u porasle za 16 odsto prošle nedelje.

„Porast cena na međunarodnom nivou se na prosečnog potrošača odrazi za šest do 18 meseci, inflatorni pritisak ne nastupa odmah“, objašnjava Maja Suđički Trzin, analitičar za transport, navodeći da banke prve osete taj udar, jer kada se poveća cena transporta, kao što se to sada dešava, kompanije su izložene većem riziku i imaju veću potrebu za novcem.

Što se tiče cena nafte i za njih analitičari kažu da će se pritisak osetiti tek posle izbora u Sjedninjenim Američkim Državama, o čemu je već Nova Ekonomija pisala ranije.

Iz Erste banke upozoravaju da će neminovno zbog ponovnog rasta troškova transporta doći i do rasta proizvođačkih cena.

„Svetski indeks cena za kontejnerski transport (World Container Index) izveštava o stvarnim stopama prevoza kontejnera za glavne trgovačke rute Istok-Zapad. Stoga se može iskoristiti kao signal za budući razvoj proizvodnih cena za koje se čini da poslednjih meseci dostižu najnižu vrednost. Vrednost Svetskog indeksa kontejnera je na najvišem nivou za godinu i po dana (to je najviše od septembra 2022. godine), što ukazuje na mogući inflatorni pritisak u drugoj polovini 2024. podstaknut povećanjem troškova transporta,“ kažu analitičari Erste banke.

Suđički Trzin kaže da je najveći deo rasta cena transporta nastao zbog potražnje robe iz SAD za onom iz Kine, jer se trude da uvezu što više pre nego stupe na snagu nove mere Bajdenove administracije prema Kini. Prema mišljenju naše sagovornice, oporavak svetske tražnje i najava smanjenja kamatnih stopa već su pogurali cene na gore, ali je Evropa zbog stagnacije u ekonomiji poslednjih godina, a sada i potražnje iz SAD, stavljena van mape brodskih prevoznika.

Cene transporta su već porasle u aprilu u Srbiji. Na godišnjem nivou za 4,5 odsto, a na mesečnom za 1,7 odsto.

Prema mišljenju ekonomista Rajfajzen banke, zahvaljući efektu visoke baze kada je u aprilu 2023. inflacija bila na 15,1 odsto, nema bojazni da će inflacija sada promeniti trend  i ocenjuju da će se taj uticaj zadržati do sredine godine.

„Sve u svemu, ostajemo pri mišljenju da će inflacija ući u granice cilja (tri odsto +/-1,5 procentnih poena) do sredine 2024. uz podršku prosečne poljoprivredne sezone, jake domaće valute, slabijeg sentimenta industrijske proizvodnje usled slabije izvozne tražnje evrozone, slabog kreditiranja i restriktivne monetarne politike,“ navodi se u izveštaju Rajfajzen banke za maj.

Info: NovaEkonomija

Prijava na newsletter

Pročitajte još: