Saobraćajni institut CIP projektovaće pešačko-biciklistički most između Novog Beograda i Ade Ciganlije

Saobraćajni institut CIP dobio je posao projektovanja pešačko-biciklističke veze između Ulice omladinskih brigada i Ade Ciganlije na tenderu koji je novembra prošle godine raspisala Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Procenjena vrednost javne nabavke bila je 125 miliona dinara bez PDV-a, a CIP kao jedini učesnik na tenderu ponudio je 106,39 miliona dinara bez PDV-a i dodeljen mu je ugovor te vrednosti za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju budućeg mosta.

Projektant ima rok od 765 dana da, između ostalog, dostavi idejno rešenje, lokacijske uslove, idejni projekat, projekat za građevinsku dozvolu i rešenje o građevinskoj dozvoli, što znači da gradnja mosta, u najboljem slučaju, može da počne za dve godine, na proleće 2026.

Dužina budućeg mosta, prioritetnog gradskog projekta za koji je Plan detaljne regulacije (PDR) usvojen početkom prošle godine u parlamentu prestonice, biće 520 metara. Širina puta je oko šest metara od kojih su tri metra rezervisana za biciklističku traku i isto toliko predviđeno je za pešački koridor. Osim biciklista i pešaka, planiran je i za kretanje lakih ekoloških vozila na električni pogon – trotineti i skejtovi, ali ne i za kolski saobraćaj.

Pristupne rampe toj novoj vezi između Bloka 70 i Ade Ciganlije biće iste širine kao budući most koji će povezati Novi Beograd i Čukaricu. Po formi i konstrukciji treba da bude elegantan, lak i ekonomičan, samo su neki detalji navedeni u tenderskoj dokumentaciji.

Izvor teksta i fotografije: http://eKapija.com

Prijava na newsletter

Pročitajte još: