Ruma ulaže u vetrozaštitne pojaseve – Projekat od višestruke važnosti

Ugovor između Ministarstva zaštite životne sredine i Opštine Ruma o sprovođenju projekta pošumljavanja vetrozaštitnih pojaseva na putnim pravcima na teritoriji ove opštine potpisani su u Palati Srbije u martu ove godine.

Ukupna vrednost projekta iznosi 11.260.260 dinara, od čega će Ministarstvo izdvojiti sredstva u iznosu od 7.000.000 dinara, a Opština Ruma 4.260.260 dinara.

Ugovor između Ministarstva zaštite životne sredine i Opštine Ruma o sprovođenju projekta pošumljavanja vetrozaštitnih pojaseva na putnim pravcima na teritoriji ove opštine potpisani su u Palati Srbije u martu ove godine.

Ukupna vrednost projekta iznosi 11.260.260 dinara, od čega će Ministarstvo izdvojiti sredstva u iznosu od 7.000.000 dinara, a Opština Ruma 4.260.260 dinara.

Projekat će obuhvatiti pošumljavanje putnih pojaseva Nikinci – Hrtkovci i Donji Petrovci – Putinci. Celom dužinom puta od naselja do naselja, biće podignuti vetrozaštitni pojasevi uz kolovoze, a tehnika pošumljavanja biće prilagođena terenu postojećih putnih pravaca, preneo je opštinski sajt.

  • Opština Ruma odlučno dokazuje svoju snažnu posvećenost očuvanju i zaštiti životne sredine. Naš cilj je da brigom o ekologiji unapredimo kvalitet života svih građana, istovremeno stvarajući zelenije i zdravije okruženje za buduće generacije – rekla je tom prilikom predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić.

 

Klimatski uslovi u Rumi povoljni za šumarstvo 

U opštini Ruma obrasla šumska površina, prema podacima sa kraja 2017. godine, zauzima 7.948,18 hektara. Time šumska površina zauzima skoro 14% ukupne površine teritorije opštine Ruma, a doprinosi sa 14,3% ukupnoj obrasloj šumskoj površini na teritoriji Sremske oblasti i sa 6% obrasloj šumskoj površini regiona Vojvodine, navedeno je u Planu razvoja Opštine Ruma od 2021-2030.

  • U poređenju sa drugim opštinama Sremske oblasti sa aspekta procenta obrasle šumske površine u odnosu na ukupnu površinu teritorije, uviđa se da u Rumi postoji prostor za dodatno pošumljavanje, prvenstveno usled važnosti šuma za životnu sredinu, a imajući u vidu  da su klimatski uslovi povoljni za šumarstvo – dodaje se.

Ističe se da je pošumljavanje od izuzetnog značaja i za formiranje vetrozaštitnih pojasa, čija je funkcija da umanje brzinu vetra, odnosno oslabe njegovu jačinu, kao i da spreče eroziju zemljišta, a u Rumi je vršena seča drveća čak i u jedinom vetrozaštitnom pojasu оpštine.

  • Kako bi se „pluća Rume“ sačuvala, potrebno je nastaviti sa akcijama pošumljavanja, a zaustaviti trend nelegalne seče drveća – naglašava se.

Prostorni raspored šumskog zemljišta je neravnomeran i nepovoljan, s obzirom da se u šest katastarskih opština (od njih ukupno 18) na jugu opštine (uz reku Savu) nalazi gotovo 99% ukupnog zemljišta pod šumama. Samim tim, u preostalim delovima opštine (centralni i severni), tj. u preostalih 12 katastarskih opština se nalazi preostalih 1% šumskih površina, što ukazuje na veoma labilnu potporu i slabu povezanost sa šumskim kompleksima u južnom delu opštine. 

Dodatni problem predstavlja nedostatak vanšumskog zelenila, kao i zelenila u naseljima i atarima, što utiče nepovoljno na zaštitu zemljišta i poljoprivrednu proizvodnju.

 

Zašti su važni vetrozaštitni pojasevi?

Vetrozaštitni pojasevi značajni su u borbi protiv vremenskih nepogoda i erozije zemljišta, koje štite od vetra i isušivanja, pa je potrebna manja količina vode za navodnjavanje. Leti stvaraju prijatnu hladovinu, a zimi štite puteve od smetova, zbog čega su bitan faktor za bezbednost u saobraćaju.

  • Ovi pojasevi su bitni, jer pre svega štite oranice od odnošenja plodnog površinskog sloja, posebo u proleće, kada se obavljaju radovi u poljima – rekao je za danas Saša Pekeč, naučni savetnik na Institutu za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu.

Utiču i na poboljšanje biodiverziteta, jer ga ptice na svojim migratornim pravcima koriste kao odmorišta, a nekima je i dom. Njima se poboljšava i procenat pošumljenosti koji je na vrlo niskom nivou u Vojvodini, tek oko 7%.

Iako su veoma važni, vetrozaštitnih pojaseva u Vojvodini ima malo. 

  • Malo je onih koji planiraju, a još manje onih koji sprovode ovu aktivnost. I iznosi utrošenog novca su minimalni. U 2016. godini samo 11 od 45 opština i gradova je za podizanje pojaseva potrošilo oko 49 miliona dinara, da bi u 2021. godini ovo spalo na osam opština sa oko 23 miliona dinara. Od toga gotovo polovina je pre dve godine potrošena samo u Pančevu – preneo je Danas saopštenje iz “Pošumimo Vojvodinu.

Studija “Plan i program osnivanja šumskih pojaseva u Vojvodini”, kao idejno rešenje za 14 vojvođanskih opština, urađeno je još 2008. godine. Navodi se da bi, uzimajući u obzir prosečnu površinu za poljezaštitne pojaseve od 2%, ukupna mreža pojaseva trebalo da zauzme površinu od oko 43.012 hektara.

Za podizanje vetrozaštitnih pojaseva preporučuju se: topole, javor, dud, lipa, leska, jasen i druge vrste drveća.

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”

Prijava na newsletter

Pročitajte još: