Ruma kao zelena oaza Srbije – ekološki izazovi i održiva budućnost

Ruma je, u mnogim aspektima, prava "zelena oaza" u samom srcu Balkana. No, uprkos svojoj prirodnoj raskoši, ovo područje, kao i mnogi drugi gradovi se suočava sa različitim izazovima koji proizlaze iz modernog načina života i industrijskog razvoja.

Ruma je, u mnogim aspektima, prava “zelena oaza” u samom srcu Balkana. No, uprkos svojoj prirodnoj raskoši, ovo područje, kao i mnogi drugi gradovi se suočava sa različitim izazovima koji proizlaze iz modernog načina života i industrijskog razvoja.

Zaštita voda

Prema podacima Prostornog plana opštine Ruma, površinske vode pokrivaju površinu od 1.441,45 ha (2,48% ukupne površine Opštine) i čine ih reka Sava, potoci, duboke bare i bare, kao i akumulacije – Kudoš u celini i mali deo akumulacije Borkovac.

Kako se opština Ruma nalazi u neposrednoj blizini reke Save zaštita kvaliteta vode i očuvanje vodnih ekosistema je ključna ekološka tema. To podrazumeva: praćenje i regulaciju industrijskog otpada, komunalnog otpada i poljoprivrednog zagađenja kako bi se sprečilo ispuštanje štetnih materija u vode; očuvanje izvora pitke vode i podzemnih voda što podrazumeva očuvanje šuma i zelenih površina oko izvorišta kako bi se sprečilo zagađenje i erozija tla; redovna sanacija i čišćenje reka, jezera i kanala pomaže u održavanju protoka vode i sprečava nakupljanje otpada; smanjenje korišćenja jednokratne plastike i promocija reciklaže pomažu u sprečavanju zagađenja vodnih tokova plastikom što je veoma važno s obzirom na to da velike količine mikroplastike svake godine završe kao otpad na kopnu i u vodotocima;  edukacija građana o važnosti zaštite voda i pravilnom upravljanju otpadom može poboljšati svest i doprineti očuvanju voda; Zaštita i revitalizacija močvarnih područja, rečnih korita i staništa vodnih ptica pomaže u očuvanju biološke raznolikosti.

Kako je Ruma i okolna područja podložna poplavama planiranje infrastrukture i sistema zaštite od poplava je važno za sprečavanje šteta, te je to još jedan izazov u zaštiti voda.

Upravljanje otpadom

Pravilno upravljanje otpadom je ključno za očuvanje životne sredine.  Za upravljanje otpadom su nadležne i jedinice lokalne samouprave. Na teritoriji opštine Ruma postoji deponija gde se organizovano vrši odlaganje otpada, ali i veći broj divljih deponija, koje dodatno ugrožavaju stanje životne sredine.

Ruma je jedna od opština kojoj je Pokrajinska Vlada u oktobru 2023. godine dodelila sredstva za uklanjanje divljih deponija sa poljoprivrednih zemljišta. Eliminisanjem ilegalnih deponija postavlja se osnova za stvaranje održive životne sredine, koja je važna za naše potomke.

Očuvanje prirodnih staništa

Ruma i okolna područja imaju različite prirodne habitate kao što su šume, močvare, i livade. Očuvanje ovih staništa je važno za očuvanje biodiverziteta.

Posebno ističemo zaštićeno stanište „Trskovača“ koje se nalazi u blizini Platičeva. Bara Trskovača stavljena je pod zaštitu radi očuvanja prirodnih mrestilišta retkih autohtonih vrsta riba linjaka i zlatnog karaša, kao i staništa karakterističnih barsko-močvarnih ekosistema i močvarne vegetacije i preduzimanja radnji i aktivnosti na očuvanju i revitalizaciji prirodnih staništa divljih biljnih i životinjskih vrsta.

Zaštita vazduha

Zaštita vazduha, odnosno poboljšanje kvaliteta vazduha i smanjenje emisije štetnih gasova zahteva saradnju između lokalnih vlasti, industrije, građana i nevladinih organizacija kako bi se postigao bolji kvalitet vazduha i smanjile štetne posledice zagađenja na zdravlje i životnu sredinu u opštini Ruma. Opština je i ove godine raspisala javni poziv za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća, stanova i stambenih zajednica: zamenu spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača za porodične kuće i stanove, kao i zamena spoljnih vrata za stambene zajednice sa odgovarajućim termičkim svojstvima(zamena stolarije), kao i nabavku kotlova na prirodni gas, ili zamena postojećeg grejača prostora (kotao ili peć) efikasnijim kotlom na gas, za porodične kuće i stanove. Ovo je samo jedan od načina smanjenja emisije CO2 i drugih gasova koji doprinose globalnom zagrevanju

Edukacija

Promovisanje ekološkog obrazovanja i svesti o zaštiti životne sredine među građanima i školskim sistemima može imati dugoročne pozitivne efekte. Tu se može dodati i podsticanje sadnje drveća, očuvanje parkova i zelenih površina unutar opštine, kao i promocija ekoloških aktivnosti i događaja.

Osim toga i planiranje i adaptacija na klimatske promene su važni aspekti očuvanja životne sredine, uključujući strategije za upravljanje poplavama i sušama, što je danas veoma aktuelna tema.

Zaključak

Ruma, kao zelena oaza u srcu Srbije, predstavlja područje sa bogatim potencijalom za očuvanje prirode i unapređenje životne sredine. Iako suočena sa različitim ekološkim izazovima, od zaštite voda i vazduha do očuvanja prirodnih staništa, opština Ruma usmerena je na stvaranje održive budućnosti. Kroz zajedničke napore lokalnih vlasti, građana i relevantnih organizacija, moguće je ostvariti promene i postati primer održivog razvoja.

Važno je kontinuirano sprovođenje inicijativa usmerenih ka očuvanju vodenih resursa, smanjenju zagađenja vazduha, održivoj urbanizaciji, obrazovanju i promociji ekoloških praksi. Održiva budućnost nije samo san, već zajednička vizija koja se može ostvariti radom, edukacijom i posvećenošću.

 

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”

Prijava na newsletter

Pročitajte još: