Rastuće brige Zapada: Tri ključna problema sa TikTokom i kineskim uticajem

Tiktok i Kina

Kineska zabrinutost zbog nedavno usvojenog zakona u Kongresu Sjedinjenih Država koji bi mogao dovesti do zabrane TikToka u SAD-u izražena je kao nepravedna, a ova situacija izaziva različite reakcije na Zapadu. Evo tri ključna problema koji podstiču podozrenje i strahove u vezi sa ovom popularnom aplikacijom društvenih medija:

1.Prikupljanje velike količine podataka: TikTok tvrdi da prikuplja podatke u skladu sa standardnim praksama, ali kritičari ističu da aplikacija prikuplja ogromne količine podataka, uključujući lokaciju, vrstu uređaja i druge aplikacije koje korisnici koriste. Iako su sprovedene analize koje pokazuju da TikTok prikuplja slične podatke kao i druge popularne društvene platforme, njegovo kinesko vlasništvo izaziva veće sumnje i brige.

2.Strah od špijuniranja od strane kineske vlade: Postoji zabrinutost da bi kineska vlada mogla koristiti TikTok za špijuniranje korisnika, s obzirom na to da je aplikacija u vlasništvu kineske kompanije “ByteDance”. Iako kompanija tvrdi da je potpuno nezavisna i da ne deli korisničke podatke sa kineskom vladom, postoji strah da bi podaci prikupljeni putem TikToka mogli biti iskorišćeni u obaveštajne svrhe ili korporativnu špijunažu.

3.Mogućnost manipulacije i cenzure sadržaja: Postoji zabrinutost da bi TikTok mogao biti korišćen kao alat za manipulaciju korisnika putem algoritama preporuka, kao i za cenzuru politički osetljivih tema. Iako je kompanija sprovela smernice kako bi sprečila dezinformacije i neautentično ponašanje na platformi, postoji strah da bi političke agende mogle uticati na način na koji se sadržaj prikazuje i promoviše na TikToku.

Iako su ovi rizici uglavnom teorijski, postoje opravdane zabrinutosti koje se tiču privatnosti, bezbednosti i slobode izražavanja korisnika. Odluka SAD-a da preduzme mere protiv TikToka mogla bi imati značajan uticaj na budućnost ove platforme i na odnos između Kine i Zapada u digitalnom prostoru.

Izvor: RTS

Prijava na newsletter

Pročitajte još: