Rapidan odlazak mladih iz opštine Nova Crnja

Nova Crnja pripada grupi starijih banatskih naselja. Iako ima dugu istoriju postojanja, problem sa kojim se danas suočava jeste da se broj stanovnika u ovoj opštini vidno smanjuje iz godine u godinu, a najveće smanjenje zabeleženo je u periodu od 2002. do 2011. godine, navodi se u Planu javnog zdravlja ove srednjobanatske opštine za period od 2022. do 2026. godine.

Nova Crnja pripada grupi starijih banatskih naselja. Iako ima dugu istoriju postojanja, problem sa kojim se danas suočava jeste da se broj stanovnika u ovoj opštini vidno smanjuje iz godine u godinu, a najveće smanjenje zabeleženo je u periodu od 2002. do 2011. godine, navodi se u Planu javnog zdravlja ove srednjobanatske opštine za period od 2022. do 2026. godine.

Kako se ističe u tom dokumentu, sve ovo ukazuje na činjenicu da mlado i radno sposobno stanovništvo odlazi u veća mesta radi zaposlenja. Ono što je činjenica da u opštini Nova Crnja ostaje starije stanovništvo.

„Broj umrlih u novocrnjanskoj opštini se povećava, s obzirom na to da u njoj živi sve više staračkog stanovništva. Što se tiče prirodnog priraštaja, on je izuzetno nizak. Prema statističkim podacima iz 2020. godine, iznosi -68“, piše u ovom dokumentu.

Neophodni podsticaji za mlade

Da bi se povećao prirodni priraštaj, dodaje se u Planu javnog zdravlja, neophodno je mlade podsticati da ostanu na selu. Jedna od mera Vlade Republike Srbije, u cilju oživljavanja i opstanka sela, jeste dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim parovima za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom.

„Potrebno je i obezbediti što veći broj preventivnih pregleda u svim granama medicine. Time bi se blagovremeno otkrile bolesti i na vreme lečile. Preventivnim pregledima i edukacijom stanovništa smanjiće se broj obolelih, pa samim tim i povećati stopa prirodnog priraštaja“,
stoji u dokumentu.

Opšti zaključak, što se tiče zdravstva na teritoriji opštine Nova Crnja, jeste da u ovom planskom periodu posebnu pažnju treba posvetiti pronalaženju lekara. Mladi lekari se, naime, veoma retko opredeljuju za život i rad u seoskim sredinama.

Kako je bilo u prošlosti?

Prvobitno naselje počelo je da se razvija na dva-tri kilometra jugozapadno od današnje lokacije, na delu pustare Buzitovo, kada je veleposednik Čekonjić 1792. godine doveo prvu grupu doseljenika, koju su činili kmetovi Mađari. Druga grupa naselila se 1828. godine, na mestu gde se sada nalazi Nova Crnja.

Oni su sklopili ugovor sa veleposednikom o preuzimanju dela obradivog zemljišta na tridesetogodišnju otplatu. Iako je zauzeta nova lokacija, i dalje je zadržano ime Buzitovo.

Nakon toga je, usled isključivo mađarskog stanovništva, nazvano Mađar Crnja. Ovaj naziv je zadržan do 1922. kada je, nakon proširenja, naselje preimenovano u Nova Crnja.

Uspešan razvoj prekinut Prvim svetskim ratom

„Još pre Prvog svetskog rata selo je dobilo župu, vođena je matična knjiga rođenih, sagrađena je prva školska zgrada, kao i crkva. Takođe su izgrađene dve zgrade opštine, iskopan je prvi atarski bunar, puštena je u saobraćaj železnička pruga, izgrađen je i parni mlin… Bili su formirani vatrogasno društvo i kreditna banka“, navodi se u dokumentima Opštine Nova Crnja.

Ovako uspešan razvoj naselja prekinut je kada je započeo Prvi svetski rat. Posle završetka Velikog rata, agrarnom reformom, stanovnicima Nove Crnje nije dodeljeno zemljište, a položaj siromašnih radnika postao je sve teži.

Zastoj u razvoju naselja i privrede traje i tokom Drugog svetskog rata. Kasnije, počevši sa agrarnom reformom, slede značajne promene u poljoprivredi i privredi u celini.

Najznačajniji objekti izgrađeni u tom periodu su zgrada Opštinskog suda, industrijski prvenac – fabrika ulja „Banat“, nova zgrada Skupštine opštine, zdravstvena ambulanta, Dom omladine, Lovački dom, fabrika šećera „Banaćanka“ i nova školska zgrada.

“Projekat sufinansiran iz budžeta opštine Nova Crnja”

Prijava na newsletter

Pročitajte još: