Puna podrška ženskom preduzetništvu, slede izmene zakona

Privredna komora Srbije (PKS) daje punu podršku razvoju ženskog preduzetništva u Srbiji i omogućava povezivanje naših preduzetnica sa kompanijama u regionu i svetu, radi na kreiranju novih programa podrške ženskom poslovanju i učestvuje u izmenama i dopunama zakona čiji cilj je dalji razvoj postojećih i kreiranje novih poslovnih poduhvata u ženskom biznisu u našoj zemlji, poručio je danas Marko Čadež, predsednik PKS na Danu otvorenih vrata za preduzetnice u Privrednoj komori Srbije

Privredna komora Srbije (PKS) daje punu podršku razvoju ženskog preduzetništva u Srbiji i omogućava povezivanje naših preduzetnica sa kompanijama u regionu i svetu, radi na kreiranju novih programa podrške ženskom poslovanju i učestvuje u izmenama i dopunama zakona čiji cilj je dalji razvoj postojećih i kreiranje novih poslovnih poduhvata u ženskom biznisu u našoj zemlji, poručio je danas Marko Čadež, predsednik PKS na Danu otvorenih vrata za preduzetnice u Privrednoj komori Srbije.

Čadež je podsetio da je PKS pre oko pet godina formirala Sekciju za žensko preduzetništvo koja od tada nizom aktivnosti i savremenih alata dostupnih preduzetnicama pomaže razvoju njihovog biznisa.

„Posebno smo ponosni na inicijative kao što su zajednička inicijativa sa Ministarstvom privrede o programu finansijske pomoći za obezbeđivanje sredstava za preduzetnice, a pokrenuli smo i rad na praćenju rodno senzitivne statistike. Pripremili smo izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, čiji je cilj da se podrže majke preduzetnice“, najavio je Čadež.

Predsednik PKS je ukazao da je to samo deo ukupnih aktivnosti na unapređenju položaja preduzetnica i podsetio da oko 70 do 80 odsto poslovnih žena u Srbiji i dalje oseća da su u lošijem položaju nego njihove muške kolege.

„Naš zajednički posao je da to promenimo. Naš posao je da ne govorimo o ženskom i muškom preduzetništvu već o preduzetništvu. Naš poso je da podržimo preduzetnice u novim idejama, kreativnosti, hrabrosti i inovativnosti“, poručio je Čadež.

Na skupu u PKS su predstavljeni Program podsticaja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žensko preduzetništvo u 2023. godini, Inicijativa za formiranje regionalnog Saveta poslovnh žena Srbije i Crne Gore, pokrenuta u Podgorici, kao i projekat “Ona je vredna i bez nje ne vredi”.

„Izuzetno je značajno što je država prepoznala ekonomsko osnaživanje žena i što sistemski podržava žensko preduzetništvo. Takođe, pokrenuta je Inicijativa za formiranje regionalnog Saveta poslovnh žena Srbije i Crne Gore koja će doprineti mnogo boljoj saradnji među preduzetnicama, dok je za oktobar planirana poseta preduzetnica iz Srbije Ujedinjenim Arapskim Emiratima“, rekla je Branislava Simanić, direktor Sektora preduzetništva PKS.

Ministarstvo privrede raspisalo je prethodnih dana javni poziv u okviru Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žensko preduzetništvo u 2023. godini, kojim je opredeljeno 600 miliona dinara bespovratnih sredstava.

Ovog puta Program je namenjen samo ženama preduzetnicama, sredstva opredeljena za deo bespovratnih sredstava je šest puta veći nego što je bio prethodne godine, a delatnosti koje mogu da konkurišu su široko postavljene. Dali smo više mogućnosti ženskim firmama koje se bave uslugama“, istakla je Katarina Obradović Jovanović, pomoćnik ministra privrede.

Pored sredstava koja su obezbeđena za žensko preduzetništvo na republičkom nivou, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam će polovinom septembra raspisati programe podrške poslovanju čija je vrednost veća od 200 miliona dinara, najavio je dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar.

Programe podrške ženskom preduzetništvu Ministarstvo privrede i Fond za razvoj sprovode od 2021. godine.

Žene preduzetnice, koje konkurišu za sredstva, mogu da se obrate akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama kako bi im se pružila besplatna savetodavna i tehnička pomoć u vezi sa javnim pozivom, a početnicama je na raspolaganju i besplatna obuka za započinjanje poslovanja (https://preduzetnistvo.gov.rs/mapa/).

Javni poziv je otvoren do utroška sredstava, a sve informacije i potrebnu dokumentaciju zainteresovani mogu pronaći na portalu preduzetništva www.preduzetnistvo.gov.rs, kao i na sajtu Ministarstva privrede www.privreda.gov.rs i Fonda za razvoj: www.fondzarazvoj.gov.rs .

 

Foto: Boban Ristić

Prijava na newsletter

Pročitajte još: