Pet kategorija klijenata kojih se odmah morate rešiti ako ne želite da propadnete

Svaki biznis želi da skupi što više klijenata za svoje proizvode i usluge. Ali, nisu svi klijenti dobri klijenti. Ima ih i loših, onih koji će vam “pojesti” vredne resurse: novac, energiju i vreme. Kako znati da je vreme da se rešite klijenta, koji vas košta više nego što vredi?

Časopis Success donosi svoj popis pet kategorija klijenata s kojima odmah morate prekinuti odnose.

Dužnici

Nikad ne plaćaju na vreme i uvek su vam dužni. Rasipate vreme i novac pokušavajući da uterate dugove od njih. Ne verujte njihovim izgovorima. Izlažete se riziku da ostanete bez svog novca ako oni odu u blokadu ili predstečajnu nagodbu. Vi ipak vodite biznis, a biznis ima pravila.

Osobe bez integriteta

Integritet je jedna od najvažnijih osobina poslovnih vođa. Isto važi i za klijente. Ništa dobro ne dolazi iz toga što poslujete s osobama bez integriteta, a mogu i oštetiti reputaciju vaše organizacije. Važno je znati prepoznati “muljatora”.

Žderači vremena

U posao ulažete mnogo više od novca – nužno je da investirate i svoje vreme. Rešite se klijenata koji zloupotrebljavaju vaše vreme na način da stalno mijenjaju specifikacije koje su im potrebne ili nikad nisu zadovoljni učinjenim. Vreme radije utrošite na akviziciju novih i boljih klijenata.

Neugodni klijenti

Ne tolerišite klijente koji vas maltretiraju i ne poštuju. Ovi ljudi često izazivaju scene koje mogu poremetiti iskustvo vaših drugih klijenata. Niko nema pravo da vas tretira s nepoštovanjem, ni vaši zaposleni, niti vaši klijenti, pa onima koji se ne ponašaju civilizovano pokažite vrata.

“Žicari” kao kategorija klijenata

Brzo će iscediti vaše vreme i vaš profit. To su klijenti koji bi uvek nešto besplatno ili uz veliki popust. “Žicari” nisu tip klijenta koji bi imao veliku narudžbinu ili strateški dugoročnu važnost. Stoga, davanje popusta takvima vam neće doneti više posla kasnije.

Izvor teksta i fotografije: ekapija.com

Prijava na newsletter

Pročitajte još: