Ovako će izgledati nova zgrada SKC Novi Sad

U toku je izgradnja nove zgrade SKC-a Novi Sad u Studentskom kampusu, na reprezentativnoj lokaciji pored Đačkog igrališta, u neposrednoj blizini novosadskog keja i Dunava.

U toku je izgradnja nove zgrade SKC-a Novi Sad u Studentskom kampusu, na reprezentativnoj lokaciji pored Đačkog igrališta, u neposrednoj blizini novosadskog keja i Dunava.

Obrad Škrbić je punih pet godina u Studentskom kulturnom centru Novi Sad koji je na početku bio u statusu vršioca dužnosti, a od decembra 2019. i na mestu direktora Ustanove, izabranog na javno raspisanom konkursu. Prvi je direktor SKC-a NS u 21. veku koji je ispunjavao i formalne uslove za obavljanje tog posla.

Ustanova te 2017. nije imala svoj programski prostor, a sve radne aktivnosti 19 zaposlenih odvijale su se u 45 m2 tzv. kancelarije (poluadaptiranog kabineta za hemiju) u studentskom domu Slobodan Bajić, kao i u dve male, hladne (leti pretople i zagušljive) i neuslovne prostorije bez prozora u okviru Fabrike u tzv. Kineskoj četvrti, današnjem Kulturnom distriktu na Limanu 3. I taj programski prostor, Fabrika, čiji je vlasnik Gradska uprava za imovinu Grada Novog Sada, a u kojem je SKC bio u zakupu nam je umalo bio oduzet sudskom odlukom, jer prethodni direktor, iz meni nepoznatih razloga, nije prethodne četiri godine platio zakup prostora, koji je inače simboličan a i novac za te troškove daje Ministarsvo prosvete RS. Neverovatna, naizgled bezizlazna situacija, koju smo prevazišli prvenstveno zahvaljujući razumevanju i angažovanju gradonačenika Novog Sada Miloša Vučevića, kao i materijalnom i svakom drugom podrškom Predsednika Pokrajinske vlade APV Igora Mirovića. Lako je moglo da se desi da jedna kulturna ustanova ostane bez jedinog programskog prostora, ma koliko isti bio neuslovan.

U skladu sa Zakonom i Statutom Ustanove SKC NS, za ovih pet godina u potpunosti su eliminisani svi dnevno – politički kao i verski sadržaji iz rada Ustanove, a SKC Novi Sad je danas jedan od glavnih producenata i partnera Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022, u čijem sam Organizacionom odboru bio od 2012, do sticanja titule 2016.

U međuvremenu, Grad Novi Sad je obnovio našu Fabriku, a Pokrajinska vlada finansirala opremanje i sada imamo objekat na kojem nam mogu da pozavide i najeminentnije svetske institucije, što mi je prilikom obilaska, poseta i organizovanja različitih manifestacija potvrdio i nemali broj kulturnih delatnika iz mnogih evropskih zemalja.

U toku je izgradnja nove zgrade SKC-a Novi Sad u Studentskom kampusu, na reprezentativnoj lokaciji pored Đačkog igrališta, u neposrednoj blizini novosadskog keja i Dunava. Sredstva za novu zgradu su obezbeđena iz Pokrajinskog budžeta i za godinu dana imaćemo potpuno nov, savremen i prelep objekat na preko 3500 kvadratnih metara površine, sa svim neophodnim elementima koji omogućavaju nesmetan rad, uz uživanje kako umetnika i kolega, tako i svih posetilaca. Novi Sad će, između ostalih sadržaja koji čine novi objekat, dobiti još jednu multifunkcionalnu – koncertnu dvoranu sa 200 sedećih mesta, što će naš grad s pravom učvrstiti na vodeće mesto na kulturnoj mapi, ne samo našeg regiona već i znatno šire. Pri tome ćemo ostati i u našoj Fabrici, gde ćemo i dalje organizovati sve vidove mahom alternativnijih kulturnih programa. Ovde će rokenrol zauvek opstati i ostati.

Objekat se može podeliti u tri celine po korisnicima:

• administrativni blok – Studentski kulturni centar (kacelarije uprave SKC-a i prateći sadržaji, klub SKCNS – prostor predviđen za odmor zaposlenih i gostiju SKC-
• galerijski prostori – (prostori za izložbe, slikarske i vajarske postavke…) i
• multifunkcionalna koncertna sala.

Planirano je da podrumska etaža bude površine 937.20m2 (bruto površina). U podrum je smeštena garaža sa 24 parking mesta i tehničke prostorije. Prizemlje objekta je podignuto u odnosu na kotu trotoara i može mu se pristupiti sa dva ulaza: glavni (javni) na koti 0.15m i pomoćni (za zaposlene i izvođače) na koti 0.90m. Predviđeno je da se preko glavnog ulaza pristupa holu koji ima funkciju predprostora multifunkcionalne sale, takođe u prizemlje tog dela objekta je smeštena biletarnica – portirnica, sanitarni blok i glavno stepenište objekta. Hol je projektovan tako da se sa severne fasade može ostvariti direktan pristup spoljašnjem prostoru. Izlazi se otvaraju samo u slučaju većeg broja posetilaca (npr koncerti, predstave). Multifunkcionalna sala se svojom visinom proteže kroz dve etaže (prizemlje i prvi sprat) i zauzima 410 kvadratnih metara.

Prvi sprat ima svetlu visinu od 3.00m (od poda do spuštenog plafona). Preko glavnog stepeništa pristupa se manjem holskom prostoru koji služi kao predprostor multifunkcionalne galerije (predviđena je za manje izložbe, kao i za muzičke i glumačke probe) koja zauzima 112 kvadratnih metara.

U drugom delu objekta smeštena je prostorija za izvođače, organizovana kao dnevna soba sa prostorom za odmor, čajnom kuhinjom i kupatilom (ukupna površina ovog prostora je 50m2). Preko stepeništa se ostvaruje veza sa binom, tako da izvođači imaju nesmetan prolaz u toku predstava, koncerata… U tom delu objekta smeštene su dve svlačionice sa kupatilima. Jedan deo prvog sprata iznad sale je projektovan za server sobu, kabine za simultani prevod, kao i prostoriju za kontrolu svetla i tona. Te prostorije su smeštne tako da su usmerene ka centralnom delu bine.

Drugi sprat se može podeliti na dve celine; prva je administrantivni deo Studentskog kulturnog centra, a druga je organizovana kao zajednički prostor. Zajedničkim prostorima se smatra klub SKCNS koji je smešten u nastavku glavnog stepeništa i proteže se celom širinom objekta. Namenjen je za odmor zaposlenih i gostiju Studentskog kulturnog centra. Iz ovog prostora pristupa se galeriji od 116 kvadratnih metara koja je smeštena u centralni deo objekta i služi za slikarske i vajarske izložbe i radionice. Galerija je osvetljena krovnim prozorima (kupolama). Na drugom spratu projektovana je prohodna krovna terasa kao nastavak prostora kluba SKCNS.

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: