Osnažene devojčice odrastaju u žene koje menjaju svet – Lična interesovanja i talenti umesto stereotipa i predrasuda

Međunarodni dan devojčica obeležava se širom sveta već deset godina, pa tako i u našoj zemlji. Inicijativa je potekla od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a cilj je da se pošalje poruka o značaju pružanja više mogućnosti za osnaživanje devojčica.

Međunarodni dan devojčica obeležava se širom sveta već deset godina, pa tako i u našoj zemlji. Inicijativa je potekla od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a cilj je da se pošalje poruka o značaju pružanja više mogućnosti za osnaživanje devojčica.

Fokus je na sretanju pažnje ka ugrožavanje prava devojčica u oblastima kao što su: dostupnost obrazovanja, zdravstvena zaštita, seksualno i reproduktivno zdravlje, zakonska prava i zaštita od diskriminacije, nasilja i ugovorenih brakova.

Međunarodni dan devojčica obeležen u Pokrajinskoj vladi

Jedanaestog dana oktobra Dan devojčica obeležen je i u Pokrajinskoj vladi, u organizaciji Udruženja naučnica Srbije SRNA, a u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam.

Cilj ove svečanosti bila je popularizacija nauke među decom, kao i isticanje nauke kao važne, ali i ohrabrivanje devojčica prilikom odabira buduće profesije, kako “ne bi bile podložne stereotipima i predrasudama, već bi se rukovodile ličnim interesovanjima i talentima”.

Kako je navedeno na sajtu Pokrajinske vlade, Udruženje naučnica Srbije SRNA je 8. juna ove godine raspisalo konkurs za izradu malog naučnog rada. Za 20 različitih tema prijavilo se 30 učenica osnovnih škola iz Novog Sada, Beograda i Sombora. Komisija za ocenu radova je krajem septembra donela odluku o dodeli nagrada za „mali naučni rad“.

I devojčice i dečaci su jednako značajni u društvu – rekao je prilikom svečanosti pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević, ističući da, “kao otac dve devojčice, ne veruje da su niti one, a niti dečaci, slabiji pol, već da smo svi isti, sa istim šansama”.

Predsednica Udruženja naučnica Srbije SRNA, Sanja Podunavac Kuzmanović, zamolila je devojčice da se “nikada ne odriču svoje radoznalosti i da ih nikada ne napusti mladalačka kreativnost i energija”.

I prеdsеdnica Koordinacionog tеla za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović poručila je da je reč o danu “u kojеm slavimo našе dеvojčicе i svе ono što onе jеsu i što bi moglе biti”.

– Vi, dеvojčicе, budućе prеduzеtnicе, doktorkе, političarkе, sportistkinjе, lidеrkе, donosioci odluka, vi stе naša budućnost. Jеdna dеvojčica možе da promеni svеt i nе dozvolitе da vam iko kažе da ta dеvojčica nistе baš vi! Jеr promеnе dolazе sa idеjama i maštom i zato sanjajtе, maštajtе, obrazujtе sе, govoritе naglas, boritе sе da sе vaš glas čujе i nikada nе dozvolitе da vas nеko utiša. Sačuvajtе uvеk svoju intеlеktualnu nеzavisnost i vlastito promišljanjе – navela je Mihajlovićeva, preneo je sajt rodnaravnopravnost.gov.rs.

Za kraj je poručila “da osnažеnе dеvojčicе odrastaju u osnažеnе žеnе, a osnažеnе žеnе mеnjaju svеt”.

Dan devojčica u IKT sektoru

U Subotici je 28. aprila ove godine obeležen i Dan devojčica u IKT sektoru, zahvaljući Tehničkoj školi Ivan Sarić, koja je učestvovala u projektu Nemačke razvojne saradnje „Dijalog o zapošljavanju mladih, Inicijativa i dualno obrazovanje“ (DECIDE).

Kako je preneo sajt subotica.info, projekat DECIDE je podržao srednje stručne škole koje su učestvovale u organizaciji susreta učenica sa uspešnim ženama. Ideja je bila da im one budu uzor i inspiracija u ostvarivanju ličnih i profesionalnih ciljeva.

Devojčice su tako imale priliku da upoznaju žene na rukovodećim pozicijama i one sa uspešnim karijerama u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, zanatsko-tehničkim zanimanjima, inženjerstvu i ostalim oblastima u kojima su žene manje zastupljene.

Cilj manifestacije je bio da se devojčice i devojke osnaže da se “prilikom odabira svojih profesija i budućih karijernih puteva rukovode ličnim interesovanjima, talentima i sposobnostima, a ne stereotipnom podelom na ‘muška’ i ‘ženska’ zanimanja”.

Međunarodni Dan devojčica u IKT sektoru ustanovljen je na nivou Ujedinjenih nacija i obeležava se svakog četvrtog četvrtka u aprilu. Od 2001. godine, kada je u Nemačkoj prvi put obeležen, učestvovalo je više od million devojčica. Udruženje poslovnih žena Srbije prvi put je organizovalo Dan devojčica 28. aprila 2011. godine.

 

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: