“Osmeh Vojvodine” na javnom uvidu: Brza saobraćajnica koja će približiti Sombor, Kikindu i Novi Sad

U toku je izrada tehničke dokumentacije za novu brzu saobraćajnicu na teritoriji AP Vojvodine, koja zbog svog izgleda na mapi nosi i naziv „Osmeh Vojvodine“.

 

U toku je izrada tehničke dokumentacije za novu brzu saobraćajnicu na teritoriji AP Vojvodine, koja zbog svog izgleda na mapi nosi i naziv „Osmeh Vojvodine“.

U pitanju je deonica koja će spojiti granicu sa Mađarskom kod Bačkog Brega, Sombor i Vrbas, tu će se spojiti sa auto-putem E-75, dok će sa istočne strane auto-puta povezati Srbobran, Bečej, Novi Bečej, Kikindu i granični prelaz sa Rumunijom kod Nakova.

Planirani motoput sastojaće se od četiri trake široke 3,5 metra gde je najveća dozvoljena brzina 100 kilometara na čas. To znači da će put od svih gorepomenutih mesta ka Novom Sadu, i obrnuto, biti znatno ubrzan.

Od Novog Sada do Sombora moći ćete za oko sat vremena umesto dosadašnjih više od sat i po.

Put do Kikinde biće skraćen za oko dvadesetak minuta, pa će od Novog Sada ka Kikindi biti brže preko Srbobrana i nove saobraćajnice, nego preko Zrenjanina. Sada je za taj put potrebno više od 90 minuta.

Sombor i Kikinda sada će biti udaljeni samo 90 minuta vožnje novom saobraćajnicom, dok je do sada najbrži put bio preko Bačke Topole i Sente, za šta je trebalo izdvojiti više od dva sata.

Granični prelazi Bački breg (Mađarska) i Nakovo (Rumunija) biće udaljeni manje od dva sata vožnjom, dok su trenutno udaljeni 3 časa vožnje.

 Fоtо: PrtSc/Google Maps

Na deonici za koju se planira prostor dug 164 kilometra biće izgrađeno 11 petlji, 12 površinskih raskrsnica i 152 mosta, nadvožnjaka i podvožnjaka.

Izgradnja ove deonice trebalo bi da traje dve do tri godine, a koštala bi oko 430 miliona evra.

 Fotо: PrtSc/JP zavod za urbanizam Vojvodine

Javni uvid u Nacrt Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora državnog puta IB reda granični prelaz sa Mađarskom (Bački Breg)-Sombor-Kula-Vrbas-Srbobran-Bečej-Kikinda-granični prelaz sa Rumunijom (Nakovo) i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora državnog puta IB reda granični prelaz sa Mađarskom (Bački Breg)-Sombor-Kula-Vrbas-Srbobran-Bečej-Kikinda-granični prelaz sa Rumunijom (Nakovo), održaće se u trajanju od 30 dana, do 20. maja.

Javna prezentacija Nacrta Prostornog plana i Izveštaja o strateškoj proceni uticaja biće održana u zgradi Skupštine devetog maja u 11 časova.

 Fotо: PrtSc/JP zavod za urbanizam Vojvodine

 

Izvor: www.gradskeinfo.rs

Prijava na newsletter

Pročitajte još: