OPEC+ nastavlja sa smanjenjem proizvodnje i u idućoj godini

Cena nafta

Cena nafte tipa Brent se poslednjih dana kretala blizu 80 dolara po barelu.

Članice OPEC+ su u nedelju postigle dogovor o produženju velikih smanjenja proizvodnje nafte i na 2025. godinu, pošto grupa nastoji da ojača tržište usred blagog rasta tražnje, visokih kamata i rastuće konkurentske proizvodnje u SAD, prenosi Rojters.

Cene sirove nafte tipa Brent su se poslednjih dana kretale blizu 80 dolara po barelu, ispod nivoa koji je potreban mnogim članicama OPEC+ da uravnoteže svoje budžete.

Zabrinutost zbog sporog rasta tražnje u Kini, najvećem uvozniku nafte, negativno je uticala na cene, zajedno sa rastom zaliha u razvijenim ekonomijama.

Organizacija izvoznika nafte i saveznici, zajedno poznati kao OPEC+, napravili su seriju dubokih rezova u proizvodnji od kraja 2022. godine.

Članice OPEC+ trenutno smanjuju proizvodnju za ukupno 5,86 miliona barela dnevno (bpd), ili oko 5,7 odsto globalne potražnje.

To uključuje smanjenje od 3,66 miliona barela dnevno, koje je trebalo da istekne krajem 2024. godine, kao i dodatne dobrovoljne rezove osam članica (ukupno 2,2 miliona barela dnevno), koje ističu krajem ovog juna.

OPEC+ se sada složio da smanjenje od 3,66 miliona barela dnevno produži za godinu dana (do kraja 2025. godine), a da smanjenje od 2,2 miliona barela produži za dodatna tri meseca, odnosno do kraja septembra 2024. hodine.

„Čekamo pad kamatnih stopa i bolju putanju kada je u pitanju ekonomski rast… a ne pojedine primere rasta tu i tamo“, rekao je novinarima saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman.

OPEC projektuje da će potražnja za naftom OPEC+ u proseku iznositi 43,65 miliona barela dnevno u drugoj polovini 2024. godine, što implicira smanjenje zaliha od 2,63 miliona barela dnevno ako grupa zadrži proizvodnju na aprilskoj stopi.

Smanjenja će biti manja kada OPEC+ počne postepeno da ukida dobrovoljna smanjenja od 2,2 miliona barela dnevno u oktobru.

Međunarodna agencija za energetiku, koja predstavlja najveće globalne potrošače, procenjuje da će potražnja za naftom OPEC+ u proseku biti mnogo niža od 41,9 miliona barela dnevno u 2024.

Analitičari su očekivali da će OPEC+ produžiti dobrovoljna smanjenja za nekoliko meseci zbog pada cena nafte i slabe tražnje.

Ali mnogi analitičari su takođe predvideli da će se grupa boriti da postavi ciljeve za 2025. godinu, jer tek treba da se dogovori o individualnim ciljevima kapaciteta za svakog člana, što je pitanje koje je ranije stvaralo tenzije.

Ujedinjeni Arapski Emirati, na primer, zalažu se za veću proizvodnu kvotu, tvrdeći da je njihov kapacitet dugo bio potcenjen.

Ali u neočekivanom razvoju u nedelju, OPEC+ je odložio razgovore o kapacitetima tek za novembar 2025. godine.

Umesto toga, grupa je dogovorila novi cilj proizvodnje za UAE, kome će biti dozvoljeno da postepeno povećava proizvodnju za 300.000 barela dnevno, u odnosu na trenutni nivo od 2,9 miliona.

Princ Abdulaziz je rekao da su jedan od razloga odlaganja poteškoće nezavisnih konsultanta da procene ruske podatke, usred sankcija Zapada koje su uvedene Moskvi zbog rata u Ukrajini.

Sastanci u nedelju trajali su manje od četiri sata – relativno kratko za tako složen dogovor.

Izvori OPEC+ rekli su da je princ Abdulaziz, najuticajniji ministar u grupi OPEC-a, proveo dane pripremajući sporazum iza kulisa.

On je pozvao neke ključne ministre – uglavnom one koji su doprineli dobrovoljnim smanjenjima – da dođu u nedelju u saudijsku prestonicu Rijad uprkos tome što su sastanci uglavnom zakazani onlajn.

Zemlje koje su dobrovoljno smanjile proizvodnju su Alžir, Irak, Kazahstan, Kuvajt, Oman, Rusija, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Info: NovaEkonomijaPrijava na newsletter

Pročitajte još: