Održana šesta sednica Sekcije za posrednike u prometu i zakupu nepokretnosti

U Regionalnoj privrednoj komori Južnobačkog upravnog okruga 04. oktobra 2023. godine, održana je šesta sednica Sekcije za posrednike u prometu i zakupu nepokretnosti.

U Regionalnoj privrednoj komori Južnobačkog upravnog okruga 04. oktobra 2023. godine, održana je šesta sednica Sekcije za posrednike u prometu i zakupu nepokretnosti. 

 Predsednik Sekcije Dragan Mitrović upoznao je sve prisutne o kretanjima na tržištu nekretnina i istakao da je donošenje odluke NBS o privremenom oraničenju kamatne stope na stambene kredite uticala  na porast tražnje za stambene kredite, što očekuje da će se u narednom periodu odraziti i na  rast prometa nekretnina.

Mitrovic nekretnine

Povodom aktuelne teme i odgovornosti koju posrednici imaju prema Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma, Branislav Petković, tržišni inspektor Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine, upoznao je posrednike sa novim krugom kontrole od strane tržišne inspekcije u narednom periodu.

Glavna tema sastanka bila je oglašavanje na portalima za oglašavanje nekretnina. 

Smanjen promet nepokretnosti i rast troškova, uključujući i troškove oglašavanja na  portalima, u mnogome utiču na poslovanje.

Svim članicama  jedan od najvećih problema u poslovanju predstavlja „crno tržište“, kojem je omogućen potpuno slobodan pristup na gotovo svim portalima za oglašavanje nekretnina. Veliki broj fizičkih lica koja nisu položila stručni ispit o posredovanju, koja nisu upisana u registar posrednika i koja nemaju osiguranje u slučaju štete pričinjene kupcu, oglašava i po nekoliko nekretnina, dobijenih u ponudu na razne načine i pod sumnjivim uslovima. Takvi “posrednici” ne samo da ugrožavaju poslovanje posrednika koji poštuju svoje poreske obaveze, već i ugrožavaju sigurnost imovine i kupaca i prodavaca, reklamirajući neproverene informacije.

Prisutni su doneli zaknjučak da se zajedno obrate oglasnicima sa molbom da uvedu strožiju kontrolu oglasa fizičkih lica koja se oglašavaju na portalima zahtevajući da  se za  nekretninu fizičkih lica dostavi dokaz o vlasništvu, čime bi se desetkovalo crno tržište i omogućilo svim stranama da posao obavljaju legalno.

 

Izvor i foto: Mitrović nekretnine

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: