Obučite se i postanite posrednik u potrošačkom sporu

Ako želite da postanete posrednik, odnosno medijator i imate visoku stručnu spremu, prilika za to je obuka koju sprovodi Fakultet od 4. do 8.marta 2022.godine. Radnim danom od 16-20 a vikendom od 10-14h. godine.
Možete biti aktivno lice u vansudskom rešavanju sporova.

VIOLETA STAMENKOVIĆ, dipl. pravnik sa pravosudnim ispitom. Zaposlena na državnom fakultetu, licencirani medijator, posrednik na zvaničnoj listi tela za vansudsko rešavanje potrošačkih sporova pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacije RS, angažovana okviru Tvining projekta „Jačanje zaštite potrošača u Republici Srbiji je odgovor na nove izazove na tržištu koji sprovodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u saradnji sa Slovačkom Republikom, Poljskom i Saveznom Republikom Nemačkom. Njeno učešće u timskom radu unapređenja rada ADR-a tela u Republici Srbiji.

Ona se aktivno zalaže da što više zainteresovanih građana prođu obuku i postane tu posrednik, odnosno medijator, jer je to dobra prilika prilika dobiju znanja od strane prestižnog fakulteta u Beograd, i to online od 4. do 8.marta 2022.godine. Radnim danom od 16-20 a vikendom od 10-14h. godine.

Možete i vi biti aktivno lice u vansudskom rešavanju sporova, rešavati razne problema od porodičnih, finansijskih, do potrošačkih koji su sada izuzetno aktuelni donošenjem novog zakona.
Sve informacije možete dobiti na mejl: reg.kancelarijaposrednika@gmail.com

Veoma je značajno da stalno informišemo sugrađane o pravima i načinu rešavanja njihovih problema uopšte, a u ovom slučaju o pravima potrošača kada nastane problem, tj.(spor).” kazala je Stamenković. Jasno treba da znaju građani kada stiču status potrošača u postupku potrošačkog spora.

Prvi osnovni uslov da bi se spor smatrao potrošačkim

Takođe i trgovci, pružaoci usluga trebaju da dobro poznaju nove zakonske okvire da ne bi dolazili u nepotrebne situacije koje iziskuju spor.

Šta je potrošač?

Svojstvo potrošača ima svako fizičko lice koje kupuje robu ili zaključuje ugovor o pružanju usluga sa trgovcem.

Šta je potrošački spor?

Potrošački spor je svaki spor koji proizilazi iz ugovornog odnosa potrošača i trgovca, na koji se primenjuju posebna pravila parničnog postupka (Zakona o parničnom postupku; ZPP).
Drugi uslov da bi se spor smatrao potrošačkim je reklamacija potrošača, uložena u zakonskom predviđenom roku za reklamaciju potrošača. Znamo da garancija obavezuje trgovca bez obzira na njenu formu, odnosno na to da li je data u pisanom obliku ili usmenim putem, putem reklame ili na bilo koji drugi način.

Reklamacija je zahtev koji potrošač neposredno upućuje trgovcu radi otklanjanja nesaobraznosti robe ili usluge, radi ostvarivanja prava iz garancije, zbog pogrešno obračunate cene ili radi otklanjanja drugih nedostataka za koje je odgovoran trgovac.

Trgovac je dužan da vodi evidenciju primljenih reklamacija (Knjiga reklamacija) i da je čuva najmanje dve godine od dana podnošenja reklamacija potrošača, izda potrošaču pisanu potvrdu o prijemu reklamacije ili da elektronskim putem potvrdi prijem reklamacije ako je podne-ta na taj način. Rok za rešavanje reklamacije je najduže osam dana od njenog prijema.

Bez obzira na odgovor trgovca na reklamaciju koji može biti pozitivan ili negativan, to su dva osnovna uslova koji mora da se ispune da bi se mogao pokrenuti potrošački spor putem vansudskog poravnanja.

Treba napraviti razliku između sudskog i vansudskog rešavanje potrošačkih sporova da bi naši građani imali pravu predstavu šta je posredovanje u potrošačkom sporu.
U potrošačkom sporu se ne plaća sudska taksa za tužbu ako vrednost predmeta spora ne prelazi iznos od 500.000,00 dinara.

Kada je posredovanje, tj. medijacija kao vansudsko rešavanje spora postupak je još brži od sudskog i ima prednosti za trgovca. Telo koje sprovodi vansudsko rešavanje spora je dužno da sve podatke tokom postupka čuva kao tajnu, sve što je rečeno u postupku posredovanja.

To je ključni moment da trgovci vide prednost za sebe jer ne gube svoju reputaciju niti urušavaju svoj imidž, jer sudske presude se objavljuju u javnosti i što dovodi do negativne reklame trgovcu.
Dragi sugrađani, potrošači, trgovci uvidite da vansudsko rešavanje vaših problema (spora) je na obostrano zadovoljstvo.

Ako želite da postanete posrednik, odnosno medijator i imate visoku stručnu spremu, prilika za to je obuka koju sprovodi Fakultet od 4. do 8.marta 2022.godine. Radnim danom od 16-20 a vikendom od 10-14h. godine.
Možete biti aktivno lice u vansudskom rešavanju sporova.

Sve dodatne informacije vezano za dobijanje licence posrednik koju izdaje, možete dobiti preko e-mail adrese: reg.kancelarijaposrednika@gmail.com

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: