NOVA INDUSTRIJSKA ZONA U ŽABLJU BIĆE PODSTICAJ ZA EKONOMSKI RAZVOJ OPŠTINE

Opština Žabalj - traži se lokacija za uspostavljanje novog industrijskog područja, kroz zajednički napor lokalne samouprave i Razvojne agencije Vojvodine.

Opština Žabalj u Južnobačkom okrugu jedna je od retkih u Vojvodini koja nema makar delimično opremljenu industrijsku zonu. Međutim, upravo ovaj ambiciozan projekat je u toku – traži se lokacija za uspostavljanje novog industrijskog područja, kroz zajednički napor lokalne samouprave i Razvojne agencije Vojvodine. Cilj je, naravno, poboljšati ekonomsko okruženje u opštini i stvoriti nova radna mesta za stanovnike Žablja.

Najveća prednost Žablja je strateška geografska lokacija: smešteno blizu plovnog međunarodnog puta reke Tise, novo industrijsko područje pruža i direktan pristup Koridoru 10 – evropskoj transportnoj ruti, a u blizini je i međunarodna luka Novi Sad, što pojačava konektivnost ovog područja, čineći ga dobrim izborom za preduzeća koja žele da dosegnu evropska tržišta. U komparativnom smislu, Žabalj nudi kompetitivnu radnu snagu i pozicioniranje u središtu poljoprivredno bogate regije, što ga čini idealnim za prehrambenu industriju. O tome svedoči i jedno postojeće uspešno preduzeće u grčkom vlasništvu – fabrika šećera.

Da bi potencijal zaista bio ostvaren, nova industrijska zona mora pružiti nešto što druge nemaju. Naime, na području Vojvodine postoji preko stotinu industrijskih zona, ali je samo mali broj njih potpuno infrastrukturno opremljen: što znači da su parcele za investitore povezane asfaltnim putem, priključene na gasovod, mrežu elektrosnabdevanja, vodovod i kanalizaciju, kao i da u zoni postoji širokopojasni internet.

Pored toga, postoje još neki preduslovi da bi investitori izabrali baš žabaljsku industrijsku zonu. Primera radi, razvijenost drumskih i železničkih mreža u regionu osigurava da će preduzeća koja posluju na novom industrijskom području imati glatki pristup transportu, poboljšavajući efikasnost distribucije robe. Mnoge lokalne samouprave primenjuju različite primamljive pakete podsticaja, koje uključuju poreske olakšice, subvencije i podršku gradnji postrojenja, što potencijalnim investitorima smanjuje troškove poslovanja. Od velike važnosti je i efikasna lokalna samouprava, u smislu jednostavnog i efikasnog procesa dodele neophodnih dozvola, kako bi se smanjile birokratske prepreke. Najzad, važan je i marketing, tj. promocija i imidž opštine kao dobrog mesta za investiranje. U tome najviše pomažu dobar glas i iskustva postojećih privrednika.

Sa pravim podsticajima i proaktivnim naporima za privlačenje investitora, Žabalj može biti na putu da stvori industrijsku zonu koja će biti motor razvoja ove opštine u budućnosti.

“Stavovi izraženi u ovom medijskom sadržaju su odgovornost autora i njihovih saradnika i ne predstavljaju nužno zvanični stav opštine Žabalj”

Prijava na newsletter

Pročitajte još: