Neo Pill je domaći startap koji je trijumfovao na takmičenju EIT Jumpstarter – Testiraju srpsko tržište i traže partnera za distribuciju van naše zemlje

Na renomiranom međunarodnom takmičenju EIT Jumpstarter održanom krajem prošle godine dve startap kompanije iz Srbije osvojile su prva mesta i to u dve kategorije – hrana i zdravlje.

Startap Neo Pill je dobio najbolje ocene žirija od svih timova država Zapadnog Balkana i nagrađen je specijalnom nagradom za najbolji tim sa Zapadnog Balkana u kategoriji EIT Zdravlje.

Predstavnici ovog startap tima osmislili su istoimeni proizvod za čišćenje fiksnih zubnih proteza.

Razvijajući ovo rešenje imali su u vidu da veliki broj istraživanja pokazuje da pacijenti sa fiksnim ortodontskim protezama imaju značajno otežane uslove za održavanje oralne higijene, pa samim tim i dva puta veće šanse za nastanak karijesa i oboljenja desni.

Prvih 1.000 aparata je plasirano u Srbiji kroz mrežu kompanije Lavifarm, ali i u Bugarskoj kroz mrežu ordinacija jednog od najuticajnih ortodonata u toj zemlji.

Ideja je da pacijenti dolaze do uređaja isključivo na preporuku i instrukcije stomatologa ortodonta.

Tim Neo Pila dobio je podršku Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj – NALED, a zahvaljujući grantu u okviru Startech programa završili su razvoj uređaja, kreirali alate za proizvodnju i započeli plasman proizvoda, pre svega, na lokalno tržište.

Još jedna važna prekretnica za ovaj startap u toku prošle godine bilo je predstavljanje projekta u okviru DSI mreže biznis anđela.

– Tom prilikom smo pridobili u naš tim pet biznis anđela koji su svojim investicionim kapitalom, postojećom mrežom kontakata i svojom ekspertizom značajno osnažili našu poziciju u poslovnom okruženju. Pored kapitala koji omogućava dalji razvoj, veoma je važna validacija našeg startapa koju smo dobili ovom prilikom – kaže jedan od osnivača startapa Olga Petrović.

Trenutno su u fazi testiranja srpskog tržišta i traženja partnera za distribuciju van Srbije. Takođe, paralelno nastavljaju razvoj proizvoda sa dodatnim opcijama.

Za sada su testirali proizvod na uzorku od 20 pacijenata i analizirali ukupan broj bakterija pre i posle upotrebe uređaja.

– Dobili smo potvrdu da princip prikupljanja bakterija putem elektrolize radi, ali ne želimo da se zaustavimo ovde već u naredna dva meseca pokrećemo kliničku opservacionu studiju sa 200 učesnika, gde ćemo imati priliku da testiramo dugoročni efekat upotrebe Neo Pill-a – najavljuje Olga.

Pojašnjava i da je biznis model Neo Pilla postavljen kao B2B2C. To znači da je ideja da se uređaj plasira preko partnerskih kompanija koje se bave distribucijom stomatološke opreme do stomatoloških ordinacija. U kasnijoj fazi, kada se tržište upozna sa uređajem, ideja je da ga distribuiraju i kroz druge kanale prodaje.

Proizvodnja Neo Pill-a se odvija u potpunosti u Srbiji, a kako kažu u ovom timu, već sada mogu da obezbede desetine hiljada uređaja.

Izvor teksta i fotografije: http://ekapija.com

Prijava na newsletter

Pročitajte još: