Nema produžetka roka za fiskalizaciju

Ako do sada niste prešli, učinite to što pre, jer kako je ministar finansija Siniša Maili izjavio, više neće biti produženja roka. Ministar je istakao i da postoji skoro 150 novih softverskih i hardverskih rešenja, tako da firme imaju veliki izbor za prelazak na novi sistem.

Krajnji rok za prelazak na novi sistem fiskalizacije je 01. maj.

Ako do sada niste prešli, učinite to što pre, jer kako je ministar finansija Siniša Maili izjavio, više neće biti produženja roka. Ministar je istakao i da postoji skoro 150 novih softverskih i hardverskih rešenja, tako da firme imaju veliki izbor za prelazak na novi sistem.

Kako da se prijavite za novi sistem fiskalizacije

Milena Vujaković, računovođa Vizije, kaže da je prijava za prelazak na novi sistem fiskalizacije jednostavna i sastoji se iz 3 koraka.

“Prvi i drugi korak sastoji se u popunjavanju obrazaca, a treći korak predstavlja povezivanje klijenata sa serviserima, koji im sugerišu koje kase i bezbednosni elemnti su najbolji za njihovo poslovanje,” istakla je Vujakovićeva

Kako je ona objasnila, prvo što treba da uradite jeste da odete na sajt Poreske uprave , a zatim na sajtu da popunite PGJO obrazac. U PGJO obrasac unosite svoju šifru delatnosti i podatke o firmi o poslovnom prostoru.

*Obrasce popunjavate ili vi ili vaš računovođa.

Dan ili dva nakon što ste popunili PGJO obrasazac stići će vam odobrenje od Poreske uprave da možete podneti zahtev za subvencije.

Tokom trećeg koraka korisnik i servisera se povezuju. Neophodno je da vi kao korisnik podnesete zahtev za bezbednosni kod Poreskoj upravi(ili vaš računovođa) i kada ga dobijete(iako je vaš računovođa podneo zahtev, vi morate u Poreskoj upravi podići bezbednosni element) da ga dostavite serviseru.

Računovođa Vizije, Svetlana Smuđa, kaže da ni novi ni stari obveznici fiskalizacije ne treba da se plaše novina:

“One firme koje su novim zakonom postale obveznice fiskalizacije imaće malo teži zadatak, jer će pre svega morati da nauče kako da rukuju kasama. Ipak, kako su svi pre njih naučili da koriste kase tako će i oni. Što se tiče firmi koje su i do sada poslovale koristeći elektronske uređaje, mislim da za njih ovaj proces neće biti velika novina” zaključuje Smuđa.

Privredna komora Srbije i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj ( NALED) su organizovale prvu u nizu obuka koje će obveznicima fiskalizacije pomoći da bolje razumeju novi sistem rada, a najavili su i nove datume obuka i seminara koje možete pratiti klikom OVDE.

Računovođe Vizije savetuju sve koji su u sistemu fiskalizacije da se prijave za obuke, edukaciju i seminar koji će im pomoći da bolje razumeje šta ih očekuje.

Još informacija na temu fiskalizacije pružiče Vam Vizija računovodstvo OVDE.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: