Na Letenci održan prvi set obuka mladih na temu brige o starima u ruralnim područjima

U okviru projekta „Zdravo starenje u prekograničnoj oblasti – HEAL“ – finansiranog sredstvima Evropske unije u sklopu IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020 – na Letenci je održana obuka na temu brige o starima.

U okviru projekta „Zdravo starenje u prekograničnoj oblasti – HEAL“ – finansiranog sredstvima Evropske unije u sklopu IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020 – na Letenci je održana obuka na temu brige o starima.

Trening na Letenci okupio je 30 učesnika i 4 edukatora koji su imali priliku da uče veštine pružanja pomoći starijim sugrađanima u prekograničnim oblastima. Ovaj trening bio je prvi od četiri predviđena u prvoj seriji obuka. Sastojao se od teorijskog i praktičnog dela na kome su se učesnici obučavali kako da izmere šećer, krvni pritisak i kako da pruže prvu pomoć starijim licima.

Jedan od glavnih ciljeva projekta je razvoj novih standardizovanih zdravstveno-preventivnih usluga za starije građane i građanke u ruralnim oblastima. Takođe, planira se aktiviranje lokalnih mobilnih timova koji će pružati ove usluge, kao i sprovođenje javne edukativne kampanje o očuvanju javnog zdravlja, poput treninga kome smo prisustvovali.

Prisutnima se obratio Danijel Tučić, generalni sekretar Federacije Bosne i Hercegovine, rekavši da je cilj ovog projekta osnaživanje socijalne i ekonomske situacije kada su u pitanju starije i nemoćne osobe koje se nalaze u ruralnim područjima.

„Projekat HEAL je svetla tačka nade za starije građane ovih regiona, obećavajući im bolju i zdraviju budućnost dok ulazimo u eru u kojoj će sve više ljudi uživati u zlatnim godinama života“, rekao je Tučić.

„Cilj projekta je da mladima približimo starije osobe i način na koji razmišljaju kako bi, kada se vrate u svoje sredine, mogli da pravilno postupaju i odreaguju u određenim situacijama“, nagalsila je Jelena Milić, stručni saradnik Crvenog krsta Vojvodine.

Prisutnima se obratio i Dejan Rešetar, PR projekta, rekavši da vrednost uloženih sredstava iznosi 254.447,78 evra, od kojih je 216.280,61 evra obezbedila Evropska unija iz Programa prekogranične saradnje IPA.

„Što se tiče samog projekta, očekivanja su dosta velika jer je u pitanju projekat koji se sastoji od dve komponente – socijalne inkluzije i ekonomske inkluzije“, rekao je Rešetar.

HEAL projekt će biti sproveden u 12 opština i kantona u prekograničnom regionu, od toga u 7 opština u Republici Srbiji (Irig, Šid, Ruma, Inđija, Sremska Mitrovica, Pećinci, Stara Pazova) i u 5 kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine (Tuzlanski, Posavski, Srednjo-bosanski, Zeničko-dobojski i Kanton Sarajevo). Projekat HEAL će trajati do 31. jula 2024. godine,

Prijava na newsletter

Pročitajte još: