Moć velikodušnosti u ekosistemima

Dobro organizovana mreža preduzeća koja paze jedno na drugo stvara veću vrednost u teškim vremenima.

Dobro organizovana mreža preduzeća koja paze jedno na drugo stvara veću vrednost u teškim vremenima.

Velikodušnost je odigrala osnovnu ulogu u opstanku mnogih vrsta, uključujući i našu. U poslovanju, gde uspon ekosistema menja način na koji kompanije razmišljaju i govore o konkurenciji, postoji mnogo dokaza da dugoročna saradnja sa partnerima može doneti više koristi od tradicionalnog takmičenja između preduzeća, podstičući posebno inovacije. Ono što je prvobitno bilo formirano kao odnosi u lancu snabdevanja, partnerstva ili savezi, evoluirali su u složene poslovne zavisnosti. Sada se postavlja pitanje da li bi velikodušnija saradnja dodatno unapredila stvaranje vrednosti.

Nije iznenađujuće što je velikodušnost postala vruća tema u zajednici poslovnih stratega. To ne znači da poslovni ekosistemi ne mogu da prođu dobro bez saradnje zasnovane na velikodušnosti – mnogi to rade – ali poenta je da kompanije mogu da propuste potencijalni uticaj velikodušnosti na poboljšanje konkurentske prednosti organizacija u ovim ekosistemima. Postoje neki dokazi koji ukazuju na to da velikodušni ekosistemi imaju prednost. Dokaz za to može se svesti na pažljivo planiranje.

Inicijativa za nauku velikodušnosti Univerziteta Notr Dam definiše koncept kao „vrlinu davanja dobrih stvari drugima slobodno i u izobilju“. Velikodušnost traži da resursi kao što su pažnja, vreme i dostupnost (uključujući emocionalne) budu dostupni i otvoreno ponuđeni. Ideju je testirao tim sa poslovne škole Mackuarie u Sidneju, Australija, koji je intervjuisao skoro 800 menadžera koji rade u ekosistemima u Sidneju i Silicijumskoj dolini i otkrio da velikodušni sistemi, oni koji su otvorenije delili informacije i resurse, značajno generišu više konkurentske prednosti (mereno stepenom inovativnosti, efikasnosti, kvaliteta i odziva) od onih koji nisu. Autori su primetili da velikodušnost izglađuje međuljudske odnose i izbegava pad naše sebične, takmičarske prirode. Njihova analiza sugeriše da velikodušnost, ili davanje resursa partnerima u ekosistemu, predstavlja više od dva puta veću objašnjenu varijaciju u konkurentskoj prednosti nego samo uzimanje resursa od poslovnih partnera.

Adam Zalisk, viši potpredsednik korporativne strategije u Amplifi, obrazovnoj tehnološkoj kompaniji sa sedištem u Njujorku, kaže: „Darežljivost može biti jednako moćno oruđe kao i direktna strateška konkurencija.“

Amplifi je dugo radio na stvaranju uspešnih K–12 ekosistema kroz saradnju i deljenje sa širokim spektrom partnera. Mnogi Amplifi proizvodi su usidreni u partnerstvu sa vodećim akademskim istraživačkim institucijama. Kompanija se nadovezuje na istraživanje tih institucija sa mogućnostima dizajna, tehnologije, implementacije i distribucije koje su potrebne da bi se njihov uvid oživeo u učionicama. Pored toga, Amplifi i njegovi partneri često čine komponente svojih programa besplatnim za K–12 škole; ovi otvoreni resursi podržavaju učenike, edukatore i zajednice, a istovremeno stvaraju više mogućnosti za ekosistem da uči od povratnih informacija nastavnika i učenika, ubrzavajući poboljšanje Amplifi proizvoda.

Photograph by Nisian Hughes

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: