Koliko je kvalitetno obrazovanje u manjim mestima ?

Opšti standardi obrazovanja u Srbiji su postavljeni na nacionalnom nivou, ali se ostvarivanje tih standarda može razlikovati od mesta do mesta. Sam kvalitet obrazovanja u manjim mestima u Srbiji, uključujući opštinu Apatin, može značajno varirati i zavisi od različitih faktora.

 

Opšti standardi obrazovanja u Srbiji su postavljeni na nacionalnom nivou, ali se ostvarivanje tih standarda može razlikovati od mesta do mesta. Sam kvalitet obrazovanja u manjim mestima u Srbiji, uključujući opštinu Apatin, može značajno varirati i zavisi od različitih faktora.

Koji faktori utiču na kvalitet obrazovanja?

Najznačajniji faktori koji mogu uticati na kvalitet obrazovanja u manjim mestima su: resursi – fizički resursi poput infrastrukture škole, opremljenosti učionica, dostupne opreme, biblioteke, računara igraju važnu ulogu u kvalitetu obrazovanja… kao i ljudski resursi –  kvalifikacija i iskustvo nastavnika igraju ključnu ulogu u kvalitetu obrazovanja, a manja mesta mogu imati izazove u privlačenju i zadržavanju visokokvalifikovanih nastavnika; programi i kurikulum – nacionalni standardi obrazovanja trebalo bi da budu isti svuda u zemlji, ali način na koji se ti standardi primenjuju i izvode mogu varirati. Pristup dodatnim resursima kao što su vanškolske aktivnosti, dodatna nastava, sportski klubovi i umetnički programi takođe su u velikoj meri ograničen u manjim mestima.

Aktivna podrška roditelja i lokalne zajednice i angažovanje može takođe značajno doprineti kvalitetu obrazovanja.

I na kraju finansijski resursi koji su dostupni školama takođe igraju ključnu ulogu u kvalitetu obrazovanja.

Apatin je mesto koje vodi računa o tome da što duže zadrži mlade u mestu, te srednjoškolcima nudi različite pogodnosti da ostanu u Apatinu i u srednjoj školi, a rade na tome i da i privuku decu iz drugih opština.

Koliko je osnovnih škola?

U opštini Apatin nalazi se šest osnovnih škola. Pored Apatina, osnovne škole u ovoj opštini nalaze se i u mestima: Sonta, Kupusina, Svilojevo i Prigrevica. 

Takođe u Apatinu ima i osnovna muzička škola “Stevan Hristić”, gde su prisutni smerovi gitara, saksofon, klavir, flauta, harmonika, klarinet, tambura, truba i udaraljke i to u šestogodišnjem školovanju. Škola se pre svega može pohvaliti stručnim kadrom, te su prepoznati od strane javnosti, roditelja i lokalne zajednice kao škola koja neguje izuzetan kvalitet rada.

Kakvo je interesovanje za srednje škole u Apatinu?

Što se tiče srednjih škola, u opštini Apatinu se nalaze Gimnazija ”Nikola Tesla”, Tehnička škola sa domom učenika kapaciteta 100 ležajeva, Srednja građevinska i drvoprerađivačka srednja škola.

Prema podacima o upisu u srednje škole iz ove godine veliko je bilo interesovanje za Gimnaziju i Tehničku školu, i to opšti smer i smer tehničara oblikovanja nameštaja u gimnaziji, kao i CNC i smer za vozača u tehničkoj školi.

Apatinska gimnazija i Tehnička škola u Apatinu su odlična mesta za učenje, sticanje veština i razvoj dece.

Modernizovani školski kapaciteti, atraktivni smerovi, ozbiljan rad, mnoštvo vannastavnih i sportskih sekcija, kao i sistem stipendiranja koji se odnosi na sve učenike bez obzira na prebivalište.

Takođe učenicima koji nisu iz Apatina na raspolaganju imaju i Dom učenika, a za 20 najboljih po proseku opština Apatin u potpunosti pokriva smeštaj i ishranu na godišnjem nivou.

Prema izjavama pomoćnice predsednice opštine Apatin Milke Nikšić nakon ovogodišnjih upisa lokalna samouprava opštine Apatin već treću godinu zaredom stipendira odlične srednjoškolce i obezbeđuje besplatan autobuski prevoz učenicima apatinskih srednjih škola.

Ističe takođe da je Gimnazija Nikola Tesla druga u Vojvodini po uspehu učenika na takmičenjima. Tehnička škola ima sjajne uslove za praktičan rad, a od ove godine je u nju uveden i program dualnog obrazovanja. Obe škole imaju obilje vannastavnih i sportskih sekcija. Deca iz ovih škola ostvaruju komparativno bolje rezultate na takmičenjima, bolje rezultate na upisu fakulteta i nalaze bolja zaposlenja od maturanata mnogih većih i navodno jačih škola širom Srbije, čime se dokazuje kvalitet apatinskih srednjih škola i razbija predrasude o tome da je kvalitetno obrazovanje nemoguće obezbediti u manjim sredinama.

Takođe, za razliku od nekih drugih mesta apatinske srednje škole idu u korak sa vremenom, nisu ograničeni na informacije iz službenog glasnika i web sajtovi koji se godinama ne ažuriraju, već se i na društvenim mrežama mogu pronaći aktuelne informacije o svim pogodnostima koje srednjoškolci imaju ukoliko upisuju neku od škola, koji su atraktivni smerovi i mnoštvo drugih zanimljivosti tako da  osmaci i njihovi roditelji ne moraju mnogo tragati i raspitivati se, već na jednom mestu mogu pronaći sve informacije.

 

 “Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva” 

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: