Koliko je Kikinda važna u privrednom razvoju AP Vojvodine i Republike Srbije?

Kikinda je veoma razvijeno industrijsko područje i zauzima značajno mesto u privrednom razvoju AP Vojvodine i Republike Srbije. Industrija se bazira najvećim delom na raspoloživoj sirovinskoj osnovi (Kikinda je bogata nalazištima nafte i gasa i glinom visokog kvaliteta), proizvodnim kapacitetia i kvalitetnim kadrovskim potencijalom. Prirodni resurs čini i plodno zemljište.

Kikinda je veoma razvijeno industrijsko područje i zauzima značajno mesto u privrednom razvoju AP Vojvodine i Republike Srbije. Industrija se bazira najvećim delom na raspoloživoj sirovinskoj osnovi (Kikinda je bogata nalazištima nafte i gasa i glinom visokog kvaliteta), proizvodnim kapacitetia i kvalitetnim kadrovskim potencijalom. Prirodni resurs čini i plodno zemljište.

Poljoprivreda i stočarstvo

Pod poljoprivrednim zemljištem se nalazi 62.000 ha, dok sam grad Kikinda poseduje 11.236 ha državnog poljoprivrednog zemljišta, a za obradu je pogodno 7.109 ha. Ratarska proizvodnja je najzastupljenija (najviše se gaje pšenica, ječam, ovas, raž, kukuruz, soja, suncokret, uljana repica, šećerna repa, lucerka, detelina), potom voćarstvo (šljiva, jabuka, kajsije, kruške, a u naglom porastu je interesovanje za sadnju lešnika), povrtarstvo(krompir, kupus, pasulj, lubenica, paprika, paradajz, krastavac, beli i crni luk), vinogradarstvo i mali procenat se bavi uzgojem aromatičnog i lekovitog bilja. Iako je na području grada Kikinde još uvek uočljiva zastarela mehanizacija, mere podrške koje je u proteklom periodu pružilo Ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, IPARD fond kao i fondacija Prosperitate kroz konkurse za poljoprivredne proizvođače znatno su doprinele poboljšanju stanja u ovoj oblasti.

U sektoru poljoprivrede najbrojniji deo čini grupa preduzeća iz oblasti primarne poljoprivrede, a dobar deo tih privrednih društava ima pored biljne i stočarsku proizvodnju: Galad Kikinda, Jedinstvo Kikinda, Kozara Banatsko Veliko Selo, Topola – Banatska Topola, Ki-Petrol – Bašaid.

Kada se radi o stočarstvu trenutna situacija beleži pad u gajenju svi stočarskih vrsta u gradu Kikindi, osim ovaca i broja košnica pčela. Na tržištu je prisutno i nekoliko mlinova i proizvođača brašna i testenina, od kojih je najznačajniji Kikindski mlin. Mlekare su manjeg kapaciteta, fokusirane na proizvodnju specifičnih sorti sireva, Mokrin-mlek iz Mokrina i Mlekara Kikinda.

Svakako je neizostavno važno spomenuti Banini koji posluje u sastavu Jaffa Crvenka i danas je jedan od lidera u proizvodnji konditorskih proizvoda u regionu.

Metaloprerađivačke delatnosti najznačajnije u sektoru industrije

Na području u nadležnosti – Regionalne Privredne Komore Kikinda, u sektoru industrije, najznačajniju grupu čine preduzeća metaloprerađivačke delatnosti. Što se tiče postignutih rezultata prednjače ZOPPAS INDUSTRIES SERB (proizvodnja različitih vrsta električnih grejača, za kućne aparate, ali i za medicinske uređaje, različita industrijska postrojenja, automobilsku i drugu industriju), LBK LIVNICA KIKINDA (preduzeće francuske „Le Bélier“ grupacije sa 40 % učešća u svetskoj proizvodnji aluminijumskih delova za automobile), LIVNICA KIKINDA AUTOMOBILSKA INDUSTRIJA, MECAFOR PRODUCTS (deo jednog od vodećih proizvođača metalnih delova za auto industriju u Evropi takođe francuske grupe „La Fonte Ardennaise“), takođe Tisza Automotive jedno od tri postrojenja u Srbiji za proizvodnju automobilskih kablova.

Kada je reč o industriji građevinskog materijala najznačajnija je najstarija i najveća ciglarska kompanija u Republici Srbiji Toza Marković koja se bavi proizvodnjom crepa i keramičkih pločica i koja je stabilizovala poslovanje i povratila poverenje kupaca.

Hemijsku industriju čine Metanolsko-Sirćetni Kompleks, kojii je od strateškog značaja za petrohemijski kompleks Srbije. Blinkprodukt delatnosti razvoja, proizvodnje i prodaje višeslojnih barijernih folija i kesica koje se koriste u prehrambenoj, hemijskoj i farmaceutskoj industriji; Deeta Plast (brizganje plastike -izrada delova u automobilskoj industriji, za proizvođače bele tehnike i kućne aparate itd.); Bell Chemicals iz Banatskog Velikog Sela koji proizvodi ulja za benzinske i dizel motore, traktore, industrijske sisteme i dr; Promedia iz Kikinde koja se bavi prodajom laboratorijske opreme, reagenasa, hemikalija, materijala za kontrolu sterilizacije i td. U oblasti elektronskih komunikacija i informacionog društva naj značajniji je Bus Computers iz Kikinde (koje se bavi programiranjem, pod-sistemima, veb dizajnom, prodajom tehničke robe, servisiranjem), usluge tehničke zaštite.

Za obnovu i razvoj tekstilne industrije zaslužni su Calzedonia, proizvodnja Jadranka, Texam i dr.

Veliki potencijal u turizmu

Što se tiče turističkog aspekta u gradu se održavaju manifestacije koje privlače mnoge turiste: Dani ludaje (sredinom septembra), Mamutfest (drugog vikenda u septembru), Uskršnje svečanosti u Mokrinu – Svetsko prvenstvo u tucanju jajima (prvog dana pravoslavnog Uskrsa), Gusanijada u Mokrinu (poslednjeg vikenda u februaru), Žetelačke svečanosti u Sajanu (početkom jula), Mesec Sovembar (u novembru). U poslednje vreme aktuelna je i interesantna priča o sovama ušarama koje imaju svoje najveće zimovalište na svetu u samom centru Kikinde što je jedinstveni prirodni fenomen i potencijal za razvoj eko turizma. Što se tiče smeštajnih kapaciteta grad Kikinda raspolaže sa 622 ležaja, 479 ležaja u nekategorisanim objektima i 143 kategorisana. Etno potencijal je raznovrsan, bazira se na lovu, ribolovu, gastronomiji, verskom i etno turizmu, te je činjenica da sela u okolini Kikinda imaju značajan turistički potencijal zasnovan na poznatim manifestacijama stoga je u oblasti turizma najznačajnije privredno društvo Terra Panonica iz Mokrina.

Zaključak

Grad Kikinda je u prethodnom periodu napravio značajan iskorak u reindustrijalizaciji izgradnjom i infrastrukturnim opremanjem novih industrijskih zona, otvaranjem drumskog graničnog prelaza Nakovo-Lunda u rangu međunarodnog, ali i proaktivnom politikom prema potencijalnim investitorima. Takođe lokalna samouprava aktivno učestvuje u dešavanjima i podršci razvoju privrede kroz različite aktivnosti kao što su osnivanje Saveta za privredu, organizovanje raznih seminara i tribina, efikasnijim radom u samoj Opštini. Potencijal se vidi u prestruktuiranju privrede novim uslovima privređivanja i aktivnom razvoju malih i srednjih preduzeća koji su fleksibilnija na tržištu.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: