Koliko je isplativ uzgoj lekovitog bilja u Irigu?

Uzgoj lekovitog bilja može biti veoma izazovan, ali vas ipak može i veoma bogato nagraditi. Irig je pre svega najpoznatiji kao voćarsko-vinogradska oblast, ali s obzirom na brdsko-planinski predeo svakako je povoljno tlo za uzgoj lekovitih biljaka. 

 

 

Uzgoj lekovitog bilja može biti veoma izazovan, ali vas ipak može i veoma bogato nagraditi. Irig je pre svega najpoznatiji kao voćarsko-vinogradska oblast, ali s obzirom na brdsko-planinski predeo svakako je povoljno tlo za uzgoj lekovitih biljaka. 

Gajenje lekovtog bilja se sa uspehom može pokrenuti čak i na manjim površinama od 10 do 20 ari, pa se zato smatra dobrim izborom za početnu investiciju, jer se tako potencijalni gubici svode na minimum.

Isplativost uzgoja lekovitog bilja u Irigu zavisi od nekoliko ključnih faktora koje treba uzeti u obzir prilikom procene isplativosti.

Potražnja na tržištu: Prvo morate istražiti lokalno tržište i identifikovati potražnju za lekovitim biljem. Da li postoji visoka potražnja za određenim vrstama lekovitog bilja u Irigu ili u okolini? Najvažnije je da istražite ko su vaši potrošači i šta traže.

Konkurencija: Ispitajte konkurenciju na tržištu. Koliko drugih uzgajivača lekovitog bilja postoji u regionu? Konkurencija može uticati na cene i tržišni udeo. Ali sa druge strane nekada konkurencija može biti raspoložena za udruživanje ukoliko su veće potrebe na tržištu što je za sve dobro.

Troškovi proizvodnje: Analizirajte troškove koji su povezani sa uzgojem lekovitog bilja. To uključuje troškove semena ili sadnica, zemljišta, vode, đubriva, opreme i rada, da li možete sve sami da obavljate ili je potrebno angažovanje radnika, mašina. Troškovi proizvodnje će direktno uticati na vašu isplativost.

Cene i prodajni kanali: Razmotrite kako ćete prodati svoje lekovito bilje. Da li planirate direktnu prodaju na lokalnim pijacama, putem interneta ili na neki treći način? Proučite cene koje možete postići na tim tržištima.

Kvalitet proizvoda: Kvalitet vašeg lekovitog bilja može igrati ključnu ulogu u isplativosti. Visokokvalitetni proizvodi često mogu postići bolje cene na tržištu, kao i određeni deo biljke.

Regulacije i dozvole: Proverite koje regulative i dozvole su potrebne za uzgoj i prodaju lekovitog bilja u vašem regionu. Ovo može dodati dodatne troškove i administrativni napor.

Imajte na umu da uzgoj lekovitog bilja može biti sezonska aktivnost, što znači da morate da računate na to da nećete imati prihode tokom cele godine. A svakako se treba raspitati i za subvencije koje država, pokrajina ili opština daju.

Marketinške veštine: Da biste uspešno prodavali svoje proizvode, možda ćete morati uložiti novac i u edukaciju kako bi savladali marketinške veštine i strategije kako biste privukli kupce.

Isplativost uzgoja lekovitog bilja može varirati značajno u zavisnosti od gore navedenih faktora. Pre nego što se upustite u ovu aktivnost, najbolje da izradite detaljan poslovni plan koji će vam pomoći da bolje razumete troškove i prihode i procenite da li je uzgoj lekovitog bilja u Irigu isplativ za vas. Takođe, konsultujte se sa stručnjacima za poljoprivredu i tržište kako biste dobili savete i informacije.

Za koje biljke je povoljna klima u Irigu?

U isplativosti prednjače biljne vrste poput belog sleza, mirođije i peršuna, ali ih prate jednako tražene nana, kamilica, žalfija, valerijana, timijan, bosiljak, korijander, anis, kao i origano i ehinacea.

Sve ove biljke mogu se uzgajati u Irigu, na obroncima Fruške gore, a navodimo nekoliko primera:

Kamilica (Matricaria chamomilla): Ukoliko su klimatski uslovi povoljniji, utoliko je njen prinos veći. Može da se gaji dve do tri godine uzastopno na istom zemljištu. Kamilica se seje u jesen i u proleće. Jesenja setva je početkom ili sredinom septembra, a prolećna krajem februara i početkom marta. Prinosi kamilice variraju i razlike od godine do godine su prilično velike, a na 1 hektar kamilice ostvaruje se dobit koja je veća od 50 % troškova proizvodnje.

Nana (Mentha spp.): Nana je aromatična biljka jedna od najvažnijih lekovitih biljaka za proizvodnju eteričnog ulja, lekova i čajeva. Preporučuje se sadnja u jesen, krajem oktobra ili početkom novembra, jer se tako već u prvoj godini vegetacije i pri suvom ratarenju osiguravaju dva košenja.

Otkupna cena varira iz godine u godinu, kada dobro rodi, padne cena. Cena takođe zavisi i od kvaliteta robe. Za list se više plaća nego za celu usitnjenu biljku. 

Na uzgoju nane ima više zarade nego na ratarskim usevima, bez obzira na to što se više radi, a i ulaganja su značajnija.

Lavanda :  Lavanda dobro uspeva, dobro podnosi sušu, ne zahteva mineralna đubriva, niti posebnu hemijsku zaštitu. U prvoj godini prinos lavande je zanemariv, a puna isplativost se očekuje tek u trećoj godini, dok eksploatacije plantaže prosečno traje 10 godina. Ulje lavande je najcenjenije i gajenje lavande je najviše isplativo zbog njenog ulja.

 

Za koju god lekovitu biljku da se odlučite da uzgajate treba da znate da proizvodnja lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja donosi veći, brži i lakši profit od drugih poljoprivrednih proizvoda, za koje se podrazumeva da se seju u Srbiji. Zahvaljujući povoljnoj klimi, zemljištu i nezagađenoj sredini veoma Fruška gora je pogodna za intenzivno gajenje lekovitog bilja stoga nećete pogrešiti ukoliko se odlučite za uzgoj neke od lekovitih biljaka. 

 

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: