Koji su poslovni izazovi za srpske kompanije u narednom periodu?

Pred domaćim zakonodavstvom i kompanijama nalaze se brojni poslovni izazovi koji dolaze iz sfere normative Evropske unije - kroz usvajanje novih direktiva, uticaj novih modernih tehnologija na poslovanje, analiza spornih zakonskih rešenja i način primene, što sve direktno utiče na poslovanje domaće privrede, poruka je sa dvodnevne osnivačke konferencije Udruženja za stečajno pravo, koja je danas počela u Privrednoj komori Srbije.

Pred domaćim zakonodavstvom i kompanijama nalaze se brojni poslovni izazovi koji dolaze iz sfere normative Evropske unije – kroz usvajanje novih direktiva, uticaj novih modernih tehnologija na poslovanje, analiza spornih zakonskih rešenja i način primene, što sve direktno utiče na poslovanje domaće privrede, poruka je sa dvodnevne osnivačke konferencije Udruženja za stečajno pravo, koja je danas počela u Privrednoj komori Srbije.

Kako bi se unapredio trenutni pravni okvir ali i predupredili poslovni izazovi za srpsko pravo u narednom periodu, osnivači Udruženja za stečajno pravo – eksperti iz redova profesora i sudija, advokati, privrednici i drugi članovi, organizovali su uz podršku Privredne komore Srbije, panele na kojima se tokom dva dana diskutuje na teme stečajnog prava, prinudne likvidacije, govori o praktičnim problemima i nedoumicama u poslovanju društava sa ograničenom odgovornošću, zatim, o poslovnim izazovima u digitalno doba, i drugo.

Dr Vuk Radović, redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i predsednik Udurženja za stečajno pravo, kaže da poslovnih izazova pred privredom ima mnogo i da zbog toga Udruženje želi da okupi ljude različitih znanja, iskustava i profila, kako bi se ostvarili ciljevi Udruženja, a to su razmena iskustva svih učesnika poslovnog ambijenta, praktična relevantnost, uticaj članova Udruženja na teme o kojima će se diskutovati, uticaj na praksu i zakonodavca, a sve kroz konferencije, okrugle stolove, edukacije…

Radović objašnjava da će brojni domaći propisi morati uskoro u različitim oblastima da se menjaju i prilagođavaju evropskim, što će u velikoj meri uticati i na poslovanje privrede, i navodi jedan od primera:

„Unazad desetak godina EU se bavi pitanjem kako da poveća broj žena u odborima velikih akcionarskih društava. Krajem prošle godine doneta je Direktiva koja obavezuje države članice da do određene godine uvedu tačne procente, na primer, da 40 odsto neizvršnih direktora bude manje zastupljen pol, a u svim zemljama su to žene, osim u Francuskoj. Ili, trećina svih direktora da budu žene. Ta tema će doći na dnevni red već ove ili sledeće godine i pred našeg zakonodavca“.

Navodi još jedan primer, tzv. evropsku direktivu „o drugoj šansi“, koja obavezuje države članice da uvedu stečaj preduzetnika i omoguće preduzetnicima da u roku od tri godine budu oslobođeni odgovornosti plaćanja svojih obaveza.

Smilja Obradović, direktor Direktorata za pravne poslove Privredne komore Srbije, ističe da je vrlo pohvalno što se osnovalo Udruženje spremno da prepozna realne probleme privrede u primeni pravnog okvira, te da podrži svaki vid zajedničke saradnje sa privredom i podrži rešenja i predloge koji dolaze iz reda kompanija.

„Potpuno drugačiji pristup problemima i otvorenost svakog vida zajedničke saradnje, takođe, spremnost da na zahteve privrede organizuju brojne aktivnosti – seminari, okrugli stolovi, zajednička savetovanja… Privredna komora Srbije upravo prepoznaje brojne mogućnosti za zajedničku saradnju, imajući u vidu da su osnivači Udruženja najeminentiji stručnjaci iz oblasti privrednog prava – univerzitetski profesori i sudije”, navela je Obradović.

Teme koje će u narednom periodu biti predmet diskusija stručne javnosti i Udruženja za stečajno pravo, a koje su značajne za rad svih privrednih subjekata u zemlji, su i mogućnost uvođenja instituta stečaja fizičkih lica, društvena korporativna odgovornost kompanija, nemački zakon o „Dju dilidžensu“ kakav se očekuje i da Srbija usvoji, uticaj novih modernih tehnologija na poslovno pravo, poput elektronskog osnivanja privrednih društava koje se kod nas primenjuje od sredine maja, pravo digitalne imovine, elektronske fakture, elektronske menice…

Izvor: www.pks.rs 
Foto: Boban Ristić/PKS

Prijava na newsletter

Pročitajte još: