Knjigovođe i veštačka inteligencija (AI)

Veštačka inteligencija danas je sve češća tema razgovora, postavljaju se pitanja na koji način će AI oblikovati našu budučnost. Kada pogledamo sve prethodne tehnološke revolucije, svesni smo da svaki razvoj sa sobom nosi mnoge koristi, ali i potencijalne izazove.

Veštačka inteligencija danas je sve češća tema razgovora, postavljaju se pitanja na koji način će AI oblikovati našu budučnost. Kada pogledamo sve prethodne tehnološke revolucije, svesni smo da svaki razvoj sa sobom nosi mnoge koristi, ali i potencijalne izazove.

Šta je AI?

U praksi često susrećemo skraćenicu AI (artificial intelligence) što u prevodu znači veštačka inteligencija.

AI predstavlja granu računarske nauke koja se bavi kreiranjem alatki koje su sposobne za razumevanje i izvršavanje zadataka. Tokom poslednjih nekoliko godina razvoj veštačke inteligencije je mnogo napredovao, razvile su se brojne tehnike i algoritmi koji su omogućili bolje razumevanje i rešavanje kompleksnih problema.

U praksi često ćete naići na naziv “generativna AI”, ovaj naziv se odnosi na sposobnost veštačke inteligencije da stvara nezavisne kreativne sadržaje poput slika, muzike ili tekstova bez direktnog učešća čoveka. Treba imati u vidu da su programi  i modeli veštačke inteligencije ograničeni jer se oslanjaju na postojeće podatke i obrasce, ne posedujući svest i razumevanje koje ima čovek.

Šta je ChatGPT i kako se koristi?

ChatGPT je najpoznatiji AI sistem koji je u stanju da sam izvuče suštinu podataka koji su mu dostupni i oblikuje tekst tako da ima smislenu formu.

U ChatGPT ne unosimo ključne reči i izraze kao u Google pretraživač, već komuniciramo u vidu konkretnih rečenica i uputstava. Korisno je da mu dodelimo ulogu (knjigovođe, savetnika za finansije, preduzetnika…) i odredimo kakve odgovore i koje dužine očekujemo.

Treba naglasiti da ChatGPT nema stvarnu svest i razumevanje, to je statistički model koji pretražuje i proučava obrasce različitih podataka, zbog toga je bitno prepoznati njegova ograničenja i koristiti ga sa oprezom.

AI i zakonodavna pitanja

Besplatna verzija ChatGPT-a raspolaže podacima od septembra 2021. i nema pristup svežim podacima i svim aktuelnim veb lokacijama, zato nema smisla postavljati mu pitanja koja su vezana za najnovije izmene u zakonima.

Plaćena verzija ChatGPT-a takođe koristi eksterne izvore, ali se možemo malo više osloniti na informacije koje se odnose na aktuelne promene u zakonima.

Gde knjigovođama AI alati sve mogu pomoći?

Priprema e-mailova

Prevod e-mailova na poslovni engleski

Priprema dopisa

Kreiranje ideja za nove projekte

Knjigovođe i veštačka inteligencija

Zahvaljujući veštačkoj inteligenciji posao knjigovođa će sve više biti automatizovan. Međutim, uvek će postojati zadaci za koje je potrebno ljudsko razumevanje, poput složenih finansijskih pitanja i interakcije sa klijentima.

Knjigovođe su odgovorne za tumačenje zakona, davanje saveta kupcima, analiziranje poslovnih rizika i donošenje odluka na osnovu tih informacija. Svi navedeni aspekti i dalje zahtevaju ljudsko prisustvo i stručnost, a verujemo da će tako biti i u budućnosti. 

Pored toga, moraju se uzeti etički i pravni aspekti upotrebe veštačke inteligencije u knjigovodstvu. Prikupljanje i obrada finansijskih podataka spada u rad sa osetljivim informacijama koje zahtevaju poverljivost, dok u razgovorima sa veštačkom inteligencijom treba izbegavati unošenje ličnih podataka i informacija koje su poverljive, jer se sav uneti sadržaj negde prikuplja i čuva.

 

Info: saop.rs

Prijava na newsletter

Pročitajte još: