Kikinda na pravom putu da poboljša status Roma u društvu – Veliku ulogu „igraju“ kulturni sadržaji

Program na temu romske kulture i tradicije organizovali su početkom avgusta, u okviru Kikindskog kulturnog leta, Udruženje građana Romski oblak mašte, u saradnji sa Udruženjem Ki rota. Događaj je bio bogat pesmom i igrom, a pripremilo ga je više od 500 članova Roma svih uzrasnih kategorija, koliko pomenuto udruženje okuplja.

Program na temu romske kulture i tradicije organizovali su početkom avgusta, u okviru Kikindskog kulturnog leta, Udruženje građana Romski oblak mašte, u saradnji sa Udruženjem Ki rota. Događaj je bio bogat pesmom i igrom, a pripremilo ga je više od 500 članova Roma svih uzrasnih kategorija, koliko pomenuto udruženje okuplja.

Zahvaljujući Gradu Kikindi, omogućeno je da se po drugi put publici prikaže deo romske tradicije i kulture.

– Bila je ovo odlična prilika da se romska populacija u našem gradu predstavi na najbolji način. Zahvaljujući velikom trudu i radu, svake godine pokazuju koliko im je stalo da se uključe u društvo. Gradu Kikindi vrlo je važno da ekonomski pomogne Romima, ali i pruži podršku u obrazovanju, zdravstvu, kao i u drugim oblastima našeg društva – rekao je gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač, navedeno je na sajtu Grada.

Željko Radu, predsednik Udruženja građana Romski oblak mašte, smatra da je prikazivanje romske tradicije „jedan od najboljih načina da se integrišu u društvo“.

Opšte je poznato da su Romi odlični igrači, tako da je ovo bila lepa prilika da Kikinđani uživaju u našem programu – dodao je.

Ljiljana Mihajlović, direktorka Pokrajinske kancelarije za inkluziju Roma navela je da je „ovo bila odlična prilika da članovi udruženja prikažu ono što su pripremali tokom cele godine“:

– Posebno me raduje aktivan rad sa mladima koji i jesu čuvari kulturnog nasleđa koje treba da prenesu na sledeće generacije koje dolaze.

Na događaju je istaknuto da je integracija Roma i dalje prioritet.

– Vrlo je važno što se u Kikindi predstavlja kultura i tradicija nacionalnih manjina. To je bogatstvo Vojvodine, jer se i vodimo parolom da upoznamo druge da bi se bolje razumeli. Grad Kikinda pruža nesebičnu pomoć za razvoj romske nacionalne zajednice. Kikinda je grad u kom najveći broj romske dece uči romski jezik kao izborni predmet – podsetila je Jelena Jovanović, pokrajinska poslanica.

Svetski dan Roma obeležen u Kikindi

U Kikindi i okolini živi oko 3.000 Roma. Naseljena mesta sa većim brojem romskog stanovništva, pored samog grada Kikinde u kome Romi žive u najvećem broju u naseljima Mali i Veliki Bedem i u naselju Strelište, takođe su i sela Bašaid, Mokrin i Rusko Selo, a u manjem broju ih ima i u drugim selima kikindske opštine.

Zbog toga se u Kikindi obeležava i Svetski dan Roma, a pomenuta udruženja su to učinila kolažnim programom u aprilu ove godine u Narodnom pozorištu u Kikindi. Pored folklorne i recitatorske sekcije, nastupili su sa orkestrom, ženskom pevačkom grupom Melizmi i poznatim pevačima.

Program je nosio posebnu poruku, a to je podizanje svesti kod građana o tome sa kojim poblemima se Romi suočavaju.

Grad Kikinda čini dosta toga kako bi im pomogao, kako bi se suzbilo siromaštvo i smanjila diskriminacija, tako da ćemo na tome nastaviti da radimo – istakla je tom prilikom Valentina Mickovski, članica Gradskog veća zadužena za kulturu i obrazovanje, prenela je Vojvodina uživo.

Ljiljana Mihajlović tada je istakla da je organizovanje ovakvih manifestacija „od izuzetne važnosti kako bismo upoznali jedni druge, na taj način razbili predrasude i stvorili tolerantnije društvo“.

U okviru Lokalnog akcionog plana postoje određene mere i aktivnosti koje se realizuju od obrazovanja do poboljšanja uslova stanovanja, ali je nama takođe vrlo važno očuvanje i negovanje romskog jezika. To je vrlo važno za očuvanje našeg sopstvenog identiteta – istakla je Jelena Jovanović.

U Kikindi najveći broj romskih đaka uči maternji jezik kao izborni predmet

Kikida je, kada se govori o Vojvodini, sredina sa najvećim brojem romskih đaka koji uče maternji jezik kao izborni predmet sa elementima nacionalne kulture, pisao je portal Gradski.

– To je nama veoma važno, jer se na taj način smanjuje mogućnost da izgubimo sopstveni identitet – istakla je Jovanovićeva.

Kako kaže Radu, pored obrazovanja i ekonomskog osnaživanja, važno je i očuvanje njihove kulture i običaja:

Ovo je pravi način da se Romi predstave svojim komšijama i upoznaju ih sa svojom kulturom. Kikinda je na pravom putu, kad je reč o poboljšanju statusa Roma u našem društvu.

Lokalni akcioni plan za Rome i Romkinje

U Kikindi je na snazi Lokalni akcioni plan za Rome i Romkinje, koji je važeći u periodu od 2022. do 2025. godine. Između ostalih, prioriter i preporuka je i razvijanje koncepta romskog kulturnog centra i podsticaji medijima za pravljenje programa za Rome i programa na romskom jeziku.
Kako se ističe, plan predstavlja deo napora koje lokalna zajednica čini tokom niza godina da se ulaganjem zajedničkih sredstava poboljša život romske populacije i srazmerno mogućnostima umanji jaz koji postoji između Roma i ostalih pripadnika društvene zajednice.

Navedeno je i da posebnu pažnju treba posvetiti osnaživanju Romkinja, jer one u kontinutetu trpe višestruku diskriminaciju. U odnosu na širu društvenu zajednicu, Romkinje su dvostruko diskriminisane – kao žene i kao pripadnice nacionalne manjine.
Što se tiče dece romske populacije, prema podacima školske 2021/2022 njih je trenutno upisano ukupno u osnovne i srednješkole 273, od čega je u osnovne škole upisano 243 đaka.

Romima na raspolaganju Kancelarija za romska pitanja i ROM

Kancelarija za romska pitanja u Kikindi je otvorena 15. januara 2005. godine. Osnovni cilj i smisao postojanja je delotvorna integracija romske populacije u procesu odlučivanja na opštinskom nivou i šire. Osnovni nadležni segmenti rada i angažovanja Kancelarije su, između ostalog, obrazovanje Roma, mediji, kultura.

ROM – Romski oblak mašte je udruženje građana koja se bori za očuvanje kulture i tradicije Roma , ekonomsko i socijalno uključivanje u društvo i suzbijanje diskriminacije. Osim toga, na raspolaganju su svima kojima je pomoć potrebna , navode na svom Fejsbuk profilu:

– Otvoreni smo za svaki vid komunikacije i saradnje i sa drugim udruženjima kojima se bave Romima, ali isto tako želimo da budemo od koristi i drugim nacionalnostima.

 

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: