Kazna do 100.000 RSD za poreske obveznike koji ne izmire svoje zakonske obavez

U skladu sa Zakonom o porezu na dobit, sva pravna i fizička lica su u obavezi da do 15. u mesecu plate porez na dobit. Prema pomenutom zakonu, ukoliko obveznici ne izmire svoju zakonom propisanu obavezu očekuje ih novčana kazna.

U skladu sa Zakonom o porezu na dobit, sva pravna i fizička lica su u obavezi da do 15. u mesecu plate porez na dobit. Prema pomenutom zakonu, ukoliko obveznici ne izmire svoju zakonom propisanu obavezu očekuje ih novčana kazna.

Iako je ova obaveza postojala i ranije, Poreska uprava sve do proteklog meseca nije kažnjavala obveznike koji svoje obaveze nisu isplaćivali do pomenutog roka.

Međutim, od prošlog meseca kazne su počele da pristižu na adrese pravnih i fizičkih lica i to, za pravna lica 100.000 RSD, a za preduzetnike duplo manje – 50.000 RSD.

Napomena: Čak i ako porez na dobit platite nakon propisanog roka, Poreska uprava će vam poslati prekšajni nalog i kaznu.

S obzirom na to da su zakonom propisane kazne i za neplaćanje PDV-a i poreza na imovinu, apelujemo na sve obveznike da svoje zakonske obaveze izmire do zakonom propisanog roka ili da u skladu sa Zakonskim odredbama plaćanje svojih obaveza odlože.

Kako odložiti plaćanje poreza?

Postoje dve situacije u kojima pravna i fizička lica plaćanje dugovanog poreza mogu odložiti:

1.Kada to za poreskog obveznika predstavlja neprimereno veliko opterećenje

2.Kada nanosi bitnu ekonomsku štetu poreskom obvezniku

Obaveze koje se mogu odložiti su – Porezi( PDV, porez na dobit, porez na dohodak, itd.); Doprinosi za socijalno osiguranje i javni prihodi jedinica lokalne samouprave (porez na imovinu, lokalne administrativne takse i slično).

KAKO BI ODLOŽILI PLAĆANJE POREZA MORATE ISPUNITI DVA USLOVA

1.Kao poreski obveznik morate da ponudite odgovarajuće sredstvo obezbeđenja (zaloga na pokretnim stvarima, hipoteka na nepokretnostima, neopoziva bankarska garancija, jemstvo drugog lica, trasirana menica, menica avalirana od strane poslovne banke)

2.Ukoliko ste preduzetnik ili malo pravno lice, vaš dug mora iznositi najmanje – 5% od ukupnog godišnjeg prihoda iskazanog u poslednjem finansijskom izveštaju, odnosno godišnjeg paušalnog prihoda.
A ako ste srednje ili veliko pravno lice, vaš duh mora iznositi najmanje – 5% od obrtnih sredstava iskazanih u poslednjem finansijskom izveštaju

POSTOJE I DVE SITUACIJE U KOJIMA SE NE ZAHTEVA ISPUNJENJE POMENUTIH USLOVA

a)Ako je na dan podnošenja zahteva svi javni prihodi za koje se zahteva odlaganje za pravno lice i preduzetnike manji od 1.500.000,00 rsd

b)Ako kao sredstvo obezbeđenja naplate ponudi neopozivu bankarsku garanciju ili menicu avaliranu od strane poslovne banke.

Kako podneti zahtev za odlaganje plaćanja poreza pročitajte na OVDE.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: