Izrada projektno-tehničke dokumentacije za uređenje keja na jezeru Borkovac

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević sa predsednicom Opštine Ruma Aleksandrom Ćirić potpisao je ugovor o finansiranju izrade projektno-tehničke dokumentacije za uređenje keja na jezeru Borkovac i za izvođenje prve faze radova na uređenju plaže na tom jezeru.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević sa predsednicom Opštine Ruma Aleksandrom Ćirić potpisao je ugovor o finansiranju izrade projektno-tehničke dokumentacije za uređenje keja na jezeru Borkovac i za izvođenje prve faze radova na uređenju plaže na tom jezeru.

Za ovu namenu je opredeljeno 60,6 miliona dinara. Za uređenje Keja na jezeru Borkovac izdvojeno je 23,7 miliona dinara, dok je za prvu fazu radova na jezeru Borkovac, koji podrazumeva uređenje plaže, plažni mobilijar, objekte i kabine za presvlačenje, izdvojeno 36,9 miliona dinara.

Novi projekti za Rumu

Ivanišević je istakao da će svi zahtevi jedinica loklane samouprave za realizaciju strateških i ostalih projekata od važnosti za lokalne zajednice naići na razumevanje Pokrajinske vlade, i da je ulaganje u uređenje jezera Borkovac izuzetno značajno.

„U Rumi uvek imamo u planu nove projekte – uređenje Muzeja, zaštita centralnog gradskog jezgra, uređenje Borkovačkog jezera, i to gradi novu turističku destinaciju na teritoriji AP Vojvodine. To nije bilo moguće ispuniti bez aktivne lokalne samouprave, uz podršku svih organa vlasti. Ideja jeste da projektno-tehnička dokumentacija bude upotpunjena do kraja godine kako bismo mogli da nastavimo na proleće da uređujemo Borkovačko jezero i njegovu okolinu“, rekao je Ivanišević.

Predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić izjavila je da će se prvi rezultati radova videti već od oktobra.

„Opština Ruma ima inicijativu i volju za uređenjem priobalja jezera Borkovac, ali i ostalih delova Rume, poput gradskog jezgra kome se želi povratiti duh tradicije i nasleđa“, rekla je Ćirićeva i izrazila želju za daljom saradnjom sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam i po pitanju drugih strateških projekata koji su od značaja za ovu opštinu.

Planovi i faze rada

U prvoj fazi će se urediti plaža, propratni sadržaji (plažni mobilijar, objekti, tuševi, kabine za presvlačenje i sl.) i gejzir, dok će se u drugoj fazi izgraditi novo priobalje sa šetalištem i vidikovcem iznad vode sa pilonom.

Takođe u drugoj fazi srediće se i brana na jezeru, izgraditi pešačko-biciklistička staza oko jezera i spomenik posvećen srpskoj porodici visine 11 metara.

Osim toga, paralelno sa sređivanjem plaže kreću i radovi na Borkovačkom kanalu, koji će biti popločan od Ulice 15. avgust do Borkovačke šume, uz koji će biti izgrađena i pešačko-biciklistička staza sa osvetljenjem, klupama i mobilijarom za vežbanje.

Radovi će, navode iz rumske opštine, biti obimni, a očekuje da sve faze budu završene do kraja 2024. godine.

Borkovačko jezero nastalo je 1972. godine pregrađivanjem potoka Borkovac, sa prvobitnom namenom navodnjavanja zemljišta, tako da Borkovačko jezero vremenom postaje popularna lokacija za ljubitelje aktivnosti na otvorenom, u prvom redu za ribolovce i kupače.

 

Foto: Pokrajinska vlada i Opština Ruma

 

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: