I Apple lansira AI softver uz pomoć kog ćete moći da kreirate iPhone aplikacije

Apple je još jedna kompanija koja radi na lansiranju sopstvenog AI softvera koji bi omogućio programerima da kreiraju aplikacije za sve njegove uređaje.

Kako se navodi u izveštaju, Apple već godinu dana radi na ovom alatu i velike su šanse da on ugleda svetlost dana ove godine. Tačnije, možda već u junu, kako je između redova najavljeno na Apple-ovoj godišnjoj Svetskoj konferenciji za programere.

Novi AI program biće deo naredne verzije softvera Xcode, takođe razvijenog od strane Apple-a, koji se koristi za kreiranje aplikacija iOS, iPadOS i macOS operativnih sistema.

Iako nema mnogo dostupnih informacija o novom AI programu, pretpostavlja se da će biti sličan Microsoft-ovom GitHub Copilot-u i da će koristiti veštačku inteligenciju kako bi “predvideo i završio blokove koda”. Osim toga, Apple verovatno teži upotrebi veštačke inteligencije za generisanje koda za testiranje aplikacija.

Podsećanja radi, Microsoft GitHub Copilot je AI alat koji može da generiše kod na osnovu tekstualnog upita – programer može da opiše problem koji želi da reši, a Copilot će na osnovu toga generisati kod. ChatGPT (OpenAI) takođe je AI alat koji može da generiše kodove na osnovu tekstualnih upita i to na najrazličitijim programskim jezicima.

S obzirom na to da je korišćenje veštačke inteligencije u sve većem zamahu i da je teško pronaći tehnološkog giganta koji još uvek nema neke veze sa razvojem AI rešenja, ovaj potez Apple-a ne deluje kao inovativan već – neizbežan. No, bilo kako bilo, svako ko je iole u toku sa napretkom tehnologije rado će isprobati novi softver koji obećava lakši rad i svakodnevno funkcionisanje.

Biznis Vesti

Photo by blocks on Unsplash

Prijava na newsletter

Pročitajte još: