Harmonija kulture i obrazovanja: Razvoj kulturnog i umetničkog obrazovnog sistema u opštini Nova Crnja

Razvojem kulturnog života u opštini Nova Crnja doprinosi se obogaćivanju zajednice, promovisanju bogatog kulturnog nasleđa i stvaranju pozitivnog okruženja za stanovnike. 

Razvojem kulturnog života u opštini Nova Crnja doprinosi se obogaćivanju zajednice, promovisanju bogatog kulturnog nasleđa i stvaranju pozitivnog okruženja za stanovnike. 

Stoga je važno da opština Nova Crnja učestvuje u organizaciji i podršci različitim kulturnim događajima kao što su koncerti, izložbe, pozorišne predstave, festivali, i manifestacije koje promovišu lokalnu kulturu i umetnost.  Ali i  učestvovanje i u drugim vrstama podrške: unapređenje kulturnog obrazovanja u školama, organizacija kurseva, radionica i seminara u različitim kulturnim disciplinama, kao i podrška za lokalne talente i umetnike kroz stipendije i obuke, osiguravanje da kulturni događaji i resursi budu dostupni svim građanima, uključujući osobama sa posebnim potrebama, kao i marginalizovanim društvenim grupama.

Očuvanje i promocija kulturnog nasleđa opštine Nova Crnja, kao i unapređenje i održavanje kulturne infrastrukture, uključujući pozorišta, Domove kulture,  spomen muzeje, galerije, biblioteke i druge prostorije za kulturne događaje kako bi mogli da se organizuju kulturni festivali i manifestacije koje privlače posetioce i promovišu kulturnu raznolikost opštine ključan su faktor za privlačenja turista i promociju opštine Nova Crnja kao značajne kulturne destinacije.

Opština Nova Crnja, može se pohvaliti bogatom istorijom, raznolikim kulturno-zabavnim dešavanjima, ali i velikim imenima koja su upravo ovde rođena.

Đura Jakšić, srpski slikar, pesnik, pripovedač, dramski pisac, učitelj i boem, ponos je Srpske Crnje, malog vojvođanskog sela u opštini Nova Crnja i uvek je i svuda sa ponosom isticao svoje poreklo.

Zato se danas tu nalazi i muzej posvećen ovom velikanu koji je smešten u njegovoj rodnoj kući. 

Za sve ljubitelje poezije, “Liparske Večeri” (Đurini Dani), održavaju u Srpskoj Crnji, prve nedelje juna, a ova manifestacija, je specifična zbog raznovrsnih kulturno-umetničkih dešavanja koji se odvijaju. Organizuju se stručni skupovi o Đuri Jakšiću, književne večeri, podsećanja na značajne zavičajne autore, pozorišne predstave, likovna kolonije, izložbe slika i umetničkih fotografija, koncerti horske muzike, tamburaških orkestara, kulturno-umetničkih društava. Ali osnovno obeležje manifestacije je dodela književne nagrade „Đura Jakšić“ za najbolju knjigu poezije objavljenu u protekloj godini na srpskom jeziku.

Pored toga, njegovi zemljaci odužili su se i za organizovanje manifestacije “Boemski dani” turističko-ugostiteljskoj manifestaciji koja je ustanovljena u čast znamenitog pesnika, slikara i čuvenog boema svog vremena – Đure Jakšića. “Boemske noći” traju nekoliko dana i održavaju se posle tradicionalnih “Liparskih večeri“.

U senci Đure Jakšića, koji je istinski velikan u Srpskoj Crnji, izazov je izdvojiti se i pronaći svoje mesto, ali ovo područje ima još nekoliko značajnih imena u oblasti kulture i umetnosti koje vredi istaći.

Draga ili Draginja Karolina Gavrilović, prva srpska romansijerka se pre više od 120 godina borila za emancipaciju žene i njena prava, a njeno delo Devojački roman iz 1889. godine smatra se prvim ženskim romanom kod Srba. Srpskocrnjačani su joj se odužili tako što su jednoj ulici dali njeno ime.

Vladimir Milankov bio je srpski publicista, esejista i književni istoričar koji je najveći deo radnog veka proveo u mestu rođenja, u Srpskoj Crnji, gde je od 1962. do 1980. bio direktor doma kulture „Đura Jakšić“, i za njegovo vreme provedeno na tom mestu je organizovao brojne kulturne priredbe.  

Memorijal “Vladimir Milankov” – Dani duhovnosti, je međunarodni skup, koji se održava polovinom jula meseca u Srpskoj Crnji, kao i u obližnjim gradovima: Zrenjaninu i Kikindi, a u slavu ovog zavičajnog književnika.  Ovo je veoma značajna stvar jer razmenom iskustava i saradnjom sa drugim opštinama i gradovima razvija se i regionalni kulturni ekosistem.

Spomenućemo još i Aleksandra Zarina, koji je rođen 1923. godine u Srpskoj Crnji, a čije je ime ostalo upisano u svetu slikarstva i vajarstva velikim slovima. Aleksandar Zarin autor je niza spomen bista posvećenih pesnicima – Branku Radičeviću, Đuri Jakšiću, Desanki Maksimović, Jovanu Jovanoviću Zmaju, Aleksi Šantiću.

Zaključak

Razvoj kulturno-umetničkog obrazovnog sistema zahteva kontinuiran rad, napore i saradnju između lokalnih vlasti, kulturnih organizacija, škola, umetnika i samih građana. Ova inicijativa i dobra saradnja mogu doprineti stvaranju vibrantne i bogate kulturne scene u opštini Nova Crnja, a iz toga proizilazi i stvaranje novih talenata kojim će se opština u budućnosti ponositi. 

 

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: