Fond „Evropski poslovi” AP Vojvodine uspešno održao seminar „Kreativna Evropa: Priprema projekata u novom budžetskom periodu 2021-2027“

Na nedavno održanom seminaru „Kreativna Evropa: Priprema projekata u novom budžetskom periodu 2021-2027“, koji je realizovan od 22. do 24. novembra, predstavnici Fonda „Evropski poslovi” AP Vojvodine imali su čast da rade sa 15 predstavnika organizacija iz kulture iz Srbije koji planiraju da apliciraju u okviru aktuelnog konkursa Evropski projekti saradnje malog i srednjeg obima u okviru programa Kreativna Evropa.
Tri dana je bilo i više nego dovoljno da se predstavnicima organizacija razjasne teme poput: ciklusa projektnog menadžmenta, projektna logika, kao i da se zajednički razrade i definišu aktivnosti u okviru njihovih projektnih predloga.
Radionice i predavanja su vodili domaći predavači, Milica Rašković i Bojan Milosavljević ispred Deska Kreativna Evropa Srbija, dok je svoja iskustva podelila i gostujuća predavačica iz Italije Luisela Karneli u okviru trodnevnih predavanja kao i u okviru radionica „Od ideje do projekta” i „Pokretanje inovacija sa svrhom”.
Na samom otvaranju seminara, polaznicima su se obratili: Miroslav Ilić, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Jelena Anđelovska, EUIP menadžerka, ispred EU info pointa Novi Sad, kao i Vuk Radulović, šef Deska Kreativna Evropa Srbija.
Miroslav Ilić, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama, tom prilikom izjavio je da će AP Vojvodina nastaviti da podržava program Kreativna Evropa jer program pruža mogućnosti kako za pojedince, tako i za organizacije. Nadovezujući se na iskustvo realizacije prethodnog ciklusa programa Kreativna Evropa 2014-2020, od 2021. godine aktuelni program povezuje veći broj zemalja i raspolaže budžetom od 2,44 milijarde evra koji je za 50% uvećan u odnosu na prethodni program. U tom budžetskom periodu, u programu Kreativna Evropa, institucije iz Vojvodine imale su veoma aktivno učešće i uspešnim projektnim aplikacijama obezbedile su 2,4 miliona evra granta za projekte čija je ukupna vrednost bila 13.6 miliona evra.
Menadžerka EU info pointa u Novom Sadu – deo informacione mreže delegacije Evropske unije u Srbiji – Jelena Anđelovska, predstavila je rad ove kancelarije i ukazala na opcije za saradnju rekavši da je EU info point zapravo „most” između organizacija, nevladinog sektora, pojedinaca, institucija u Srbiji i EU delegacije. Prisutnima je ukazala da su zadaci mreže (i kancelarija u Novom Sadu, Beogradu i Nišu) da pruži odgovore u vezi sa Evropskom unijom i o programima i fondovima EU u Srbiji, navodeći program Kreativna Evropa kao jedan od najznačajnijih iz domena kulture. Anđelovska je predstavila i platformu „EU mogućnosti” koja agregira sve otvorene opcije – mogućnosti za razvoj i saradnju, fondove po oblastima…itd.

Vuk Radulović, ispred Deska Kreativna Evropa Ministarstva kulture Republike Srbije, zahvalivio se svima na prisustvu i rekao da misli da je ovo pravi trenutak za organizaciju ovakvog tipa seminara imajući u vidu da su nedavno otvoreni brojni pozivi u okviru programa Kreativna Evropa.
„Velike su mogućnosti, a mi kao Desk Kreativna Evropa se stavljamo na raspolaganje da pružimo svaku vrstu pomoći, konsultacija, neformalnog kontakta lokalnim organizacijama oko apliciranja za ove fondove imajući u vidu da nam je inicijalni cilj da vam pomognemo da pripremite što bolje projekte i da se što više umrežavamo razvijajući međunarodne saradnje kroz inovativne projekte” izjavio je Radulović.

Lista aktivnih konkursa.

Organizatori seminara Antena Kultura Desk Kreativna Evropa Srbija pri Fondu „Evropski poslovi” APV i Kultura Desk Srbija, na ovaj način, još jednom su pokazali da je podrška kulturnom sektoru u Srbiji prisutna i da su tu da zainteresovanim institucijama, organizacijama i pojedincima pruže savete, edukaciju, tehničku podršku, da se ohrabre inovativni projekti i podstakne zajedništvo da bi se kultura rehabilitovala i njen razvoj pratio trendove, a sve to u cilju jačanja kapaciteta scene.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: