Fejsbuk i Instagram ponovo rade – zbog prekida izgubljeno 6 milijardi dolara

NULL

Aktivnih korisnika na društvenoj mreži Fejsbuk danas ima 2,9 milijardi što je više ljudi nego što ih ima u Kini i Indiji zajedno. Oglašivači su samo u prvoj polovini 2021. godine, u Fejsbuk ulili 54 milijarde dolara, a to je suma koja prevazilazi BDP mnogih država na svetu.

Mark Zakerberg, osnivač i izvršni direktor Fejsbuka poseduje oko 1300 hektara na havajskom ostrvu Kauaiju. Kompanija razvija i sopstveni novac, sistem za plaćanje zasnovan na blokčejnu poznat kao Diem, od koga bankari i finansijeri strahuju da bi mogao da slomi dolar i svetsku ekonomiju.

Imali su kontroverzni program “Free Basics” koji je ljudima nudio slobodan pristup internetu, ali samo ako im je Fejsbuk put do veba. Potez je bio tumačen kao pomoć ljudima da se povežu, ali se iza toga krila namera da se Fejsbuk proširi svuda u svetu.

U februaru 2009. godine, promenjena su pravila korišćenja, pa korisnici nisu više mogli da obrišu podatke sa Fejsbuka, čak iako napuste u potpunosti sajt.
Posle burnih reakcija, Zakerberg je odustao od tog koncepta rekavši da je reč o nesporazumu.

Fejsbuk je izvodio psihološke eksperimente na svojim korisnicima bez njihovog pristanka. Kompanija kaže da se bori protiv dezinformacija i diskriminacije, dok istovremeno umanjuje pristup kvalitetnom sadržaju.

Iako smo bili bez društvenih mreža na svega nekoliko sati, izgleda da je mnogima to izgledalo kao smak sveta. Mediji su preneli da je ovo bio drugi najveći prekid u Fejsbukovom radu od 2019. godine.

Veliki problem je što na određene sajtove možete da uđete samo ako se prvo ulogujete na Fejsbuk, pa ako aplikacija padne, očigledno treba promeniti takav princip rada.

Edvard Snouden je putem Tvitera poručio i da je pad Fejsbuka, Vocapa i Instagrama primer kako razbijanje određenog monopola na najmanje tri dela uopšte nije loša ideja. Korisnicima je preporučio da umesto Vocapa radije koriste servis Signal, što je podržao i osnivač Tvitera Džek Dorsi.

Fejsbuk je ostao bez oko 100 miliona dolara prihoda tokom višečasovnog prekida, ne računajući gubitak od nekoliko milijardi koliko je kompanija izgubila. Fejsbuk je objasnio da je do problema došlo zbog pogrešne promene konfiguracije koja ih je diskonektovala sa interneta. Isto, pogrešno, apdejtovanje, onesposobilo je i sve sisteme koji su Fejsbuku bili potrebni da reši problem, od alata za digitalni inženjering i servisa za poruke do otvaranja vrata.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: