Dnevni boravak za odrasle sa mentalnim smetnjama podržan od strane Grada Sremska Mitrovica

Odrasle osobe koje se suočavaju s mentalnim smetnjama često prolaze kroz izazove koji mogu ozbiljno uticati na njihovo blagostanje i kvalitet života. Teškoće u razumevanju i kontroli svojih emocija, promene raspoloženja, anksioznost, depresija i druge mentalne smetnje mogu biti prepreka u svakodnevnim aktivnostima, kao i u postizanju ličnih ciljeva.

Odrasle osobe koje se suočavaju s mentalnim smetnjama često prolaze kroz izazove koji mogu ozbiljno uticati na njihovo blagostanje i kvalitet života. Teškoće u razumevanju i kontroli svojih emocija, promene raspoloženja, anksioznost, depresija i druge mentalne smetnje mogu biti prepreka u svakodnevnim aktivnostima, kao i u postizanju ličnih ciljeva.

Podrška porodice, prijatelja i zajednice igra neprocenjivu ulogu. Ponekad jednostavna gesta ljubaznosti i pažnje može imati veliki uticaj na njihovu dobrobit. Jedan od ključnih faktora koji igra značajnu ulogu u poboljšanju kvaliteta života odraslih osoba sa mentalnim smetnjama jeste upravo podrška zajednice. Kada se osećaju prihvaćeni i podržani, pojedinci lakše prevazilaze svoje izazove i imaju bolje šanse za oporavak.

Zajednica može pružiti različite oblike podrške, kao što su emocionalna podrška, obrazovne mogućnosti i resursi za samopomoć. Grad Sremska Mitrovica je nedavno potpisao Ugovor o finansiranju dnevnog boravka za odrasle osobe sa mentalnim smetnjama.

Ova vredna inicijativa ostvarena je zahvaljujući saradnji između Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine i udruženja “Caritas”.

Grad je izdvojio 3,5 miliona dinara iz gradskog budžeta za tekuću godinu kako bi obezbedio neophodna sredstva za realizaciju ovog programa. Načelnik Dražen Riđošić istakao je da Grad Sremska Mitrovica već dugi niz godina pruža raznovrsne besplatne usluge iz oblasti socijalne zaštite svim korisnicima koje se finansiraju iz lokalnog budžeta.

Dnevni boravak za odrasle osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama pruža organizovano okruženje i neophodan nadzor kako bi zadovoljio razvojne potrebe korisnika. Kroz ovu dragocenu uslugu, odrasli sa mentalnim smetnjama imaju priliku da stiču i razvijaju životne veštine, preuzmu ličnu i društvenu odgovornost i napreduju u razvoju samostalnosti i drugih važnih funkcija.

Ovoj inicijativi prethode dugogodišnji trud i posvećenost Grada Sremska Mitrovica u pružanju kvalitetnih socijalnih usluga. Pored Centra za socijalni rad Sava i ŠOSO “Radivoj Popović”, sada i udruženje “Caritas” ima ključnu ulogu u pružanju dnevnog boravka za odrasle sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama.

Ova mera je u skladu s akcionim planom Plana razvoja grada za period 2023-2030 godine u oblasti društvenih delatnosti, te predstavlja još jedan korak napred u ostvarivanju ciljeva društvene inkluzije i unapređenja kvaliteta života svih građana Sremske Mitrovice. Grad prepoznaje važnost pružanja podrške i brige, te čvrsto podržava njihov napredak, uključivanje i osnaživanje u lokalnoj zajednici.

Izazovi s kojima se suočavaju odrasle osobe sa mentalnim smetnjama su ozbiljni, ali uz podršku zajednice, oni mogu lakše prevazići teškoće i izgraditi zadovoljavajući i ispunjen život. Osiguravanje pristupačne i raznolike podrške mentalnom zdravlju ključno je za izgradnju saosećajnog društva u kojem se svaki pojedinac oseća vrednovano i poštovano.

 “Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavanju stavove organa koji je dodelio sredstva”

Foto: Sirmiuminfo

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: