Budućnost preduzetništva: 5 saveta ženama na selu da postanu liderke u svojim zajednicama

Ruralna područja često predstavljaju jedinstvene izazove za žene koje teže da postanu preduzetnice. Ograničen pristup obrazovanju, nedostatak finansijskih sredstava, nedovoljna podrška i tradicionalna društvena očekivanja često postavljaju prepreke na putu ka samostalnosti i preduzetništvu.

Ruralna područja često predstavljaju jedinstvene izazove za žene koje teže da postanu preduzetnice. Ograničen pristup obrazovanju, nedostatak finansijskih sredstava, nedovoljna podrška i tradicionalna društvena očekivanja često postavljaju prepreke na putu ka samostalnosti i preduzetništvu. Uvažavajući izazove s kojima se suočavaju žene u malim sredinama, želimo da vam pružimo podršku, motivaciju i praktične savete kako biste ostvarile svoje preduzetničke ambicije i ostvarile uspeh. Ako ste žena koja živi u ruralnom području Srbije i želite da započnete svoj posao, postanete preduzetnica i ostvarite poslovni uspeh, evo pet ključnih saveta koji će vam pomoći na vašem putu:

1. Identifikujte svoje strasti i interesovanja
Prvi korak ka uspešnom preduzetništvu je da otkrijete svoje strasti i interesovanja. Razmislite o tome šta vas zaista inspiriše i čime bi najviše volele da se bavite. Da li je to proizvodnja organske hrane, ručni rad, turizam, umetnost ili nešto drugo? Kada radite ono što volite, imate više motivacije i entuzijazma za suočavanje s izazovima i prevazilaženje prepreka. Proučite svoja interesovanja i ciljeve a potom pronađite obrazovne programe, kurseve ili radionice koji vam mogu pružiti potrebne veštine za pokretanje i vođenje biznisa. Naučite o osnovama poslovanja, finansija, marketinga i menadžmenta kako biste stekle samopouzdanje i znanje potrebno za uspeh.

2. Istražite tržište i identifikujte potražnju
Istražite tržište i identifikujte potražnju za proizvodima ili uslugama koje želite da ponudite. Počnite proučavanjem lokalne zajednice. Razumevanje potreba, preferencija i izazova s kojima se susreću ljudi u vašem području ključno je za usmeravanje vašeg poslovnog koncepta. Obratite posebnu pažnju na identifikaciju specifičnih potreba i problema koje ljuti tu imaju, a za koje vi možete da pružite rešenja. To može uključivati nedostatak određenih proizvoda i usluga, nedostatak pristupa određenim resursima, ili bilo koju drugu vrstu izazova s kojima se susreću. Razmislite o tome kako možete pružiti nešto jedinstveno ili drugačije od konkurencije. Može se raditi o inovativnom pristupu, visokokvalitetnim proizvodima, personaliziranoj usluzi, lokalnom karakteru ili bilo kojem drugom elementu koji će vas istaći na tržištu.

3. Razvijte poslovni plan i upravljajte finansijama
Bez obzira na veličinu vašeg poslovnog poduhvata, važno je da razvijete poslovni plan. Definišite svoje ciljeve, strategije, targetiranu publiku i način na koji ćete ostvarivati prihode. Takođe, posvetite pažnju upravljanju finansijama. Budžetiranje, praćenje troškova i efikasno upravljanje prihodima ključni su za održavanje finansijske stabilnosti vašeg biznisa. Finansijska podrška može biti ključna za pokretanje i razvoj vašeg biznisa. Istražite lokalne i nacionalne programe ili fondove koji podržavaju žene preduzetnice. Budite spremne da razvijete i predstavite jasan poslovni plan kako biste povećale šanse za uspeh u dobijanju finansijske podrške.

4. Lokalna podrška i saradnja
Povežite se s drugim preduzetnicama u ruralnim područjima. Udruženja, lokalni biznis centri i mreže žena mogu vam pružiti podršku i priliku za razmenu iskustava. Pronađite inspiraciju u pričama drugih uspešnih preduzetnica i izgradite svoju mrežu podrške koja će vas motivisati i pomoći vam da istrajete u teškim trenucima. Izgradite partnerstva i saradnju s lokalnim institucijama, dobavljačima i zajednicom. Razmislite o načinima na koje vaš biznis može doprineti lokalnoj ekonomiji i zajednici. Ovo može uključivati saradnju s lokalnim proizvođačima, promociju lokalnih proizvoda ili pružanje zapošljavanja drugim ženama u zajednici.

5. Digitalna prisutnost
Internet je izuzetno moćan alat za promociju i razvoj vašeg biznisa. Iskoristite društvene mreže, online prodaju, veb-stranice i blogove kako biste povećale vidljivost vašeg biznisa i privukle nove kupce. Investirajte u digitalne veštine i resurse kako biste bili konkurentni na tržištu. Naučite o osnovama digitalnog marketinga i koristite online platforme za promociju, prodaju i komunikaciju sa svojim kupcima.

U cilju podrške otvaranju novih firmi i povećanja zaposlenosti, Vlada Srbije je usvojila Uredbu o Programu podsticanja razvoja ženskog preduzetništva kroz finansijsku podršku s ciljem. Umesto prethodnih 100 miliona dinara, sada je namenjeno čak 600 miliona dinara za podršku ženskom preduzetništvu. To uključuje bespovratna sredstva iz budžeta i povoljne kredite Fonda za razvoj, sa najvišim procentom bespovratnih sredstava od 50% u odnosu na sve druge programe podrške preduzetništvu.

Program podržava sve žene preduzetnice, bez obzira na godinu osnivanja njihovih biznisa, i omogućava im pristup finansijskim sredstvima za poslovanje pod povoljnim uslovima. Ministarstvo privrede već treću godinu sprovodi program podrške ženama preduzetnicama, koji podstiče samozapošljavanje u proizvodnim i uslužnim delatnostima. Broj odobrenih zahteva za žene preduzetnice raste iz godine u godinu, a za 2023. godinu očekuje se čak 250 odobrenih zahteva.

Sredstva opredeljena Programom namenjena su novoosnovanim i postojećim preduzetnicama, kao i mikro i malim privrednim društvima, pod uslovom da su registrovana u Agenciji za privredne registre, a da im je osnivač i zakonski zastupnik žena. Ukoliko u privrednom društvu postoji više osnivača, minimalni udeo koji mora biti u vlasništvu jedne ili više žena je 50%, a jedan od zakonskih zastupnika takođe mora biti žena.

Javni poziv za podsticanje razvoja ženskog preduzetništva biće raspisan u narednih mesec dana, a sve zainteresovane žene preduzetnice pozvane su da se prijave na konkurs i iskoriste priliku za napredak i razvoj svojih biznisa.

Mi verujemo da svaka žena ima potencijal da ostvari svoje snove kao i da doprinese razvoju svoje lokalnog zajednice. Na našem sajtu ćete pronaći korisne resurse, inspirativne priče, savete stručnjaka i informacije o događajima i prilikama koje vam mogu pomoći u ostvarivanju uspeha. Ukoliko imate pitanja ili vam je potrebna dodatna podrška, slobodno nas kontaktirajte.

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: