Britanska kompanija Hive Energy obezbedila finansije za 14 solarnih projekata u Srbiji snage 2,2 GW

Britanska kompanija Hive Energy objavila je da je obezbedila bankarsku garanciju od 19 miliona funti (22,3 mil EUR) za podršku projektima u Srbiji, Hrvatskoj, Turskoj i Poljskoj.

Garancija banke Santander, uz podršku UK Export Finance (UKEF), omogućiće Hiveu da finansira tekuće projekte u Turskoj, gde je već razvio 11 MW fotonaponskih elektrana do operativnog statusa, i proširi se na nova tržišta kao što je Srbija, navela je ta britanska kompanija koja razvija projekte solarne energije, skladištenja baterija i zelenog vodonika širom sveta.

  • Sada imamo dodatne finansijske kapacitete da pojačamo aktivnosti u Turskoj, Srbiji i drugim zemljama, što nam pomaže da brže i šire isporučimo čistu energiju u našoj misiji smanjenja globalnih emisija ugljenika – rekao je Roj Nejsmit, glavni finansijski direktor Hive Energy.

Hive Energy je ušao na tržište obnovljivih izvora energije u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori krajem 2021, a u maju 2022. je u Beogradu otvorio svoju prvu kancelariju u ovom regionu, koja predstavlja regionalno čvorište za pomenuta tržišta.

Kompanija je u januaru prošle godine saopštila da radi na razvoju 14 projekata u Srbiji, ukupnog kapaciteta 2.211 MW (2,2 GW). Pored toga, istražuje i mogućnosti projekta u Bosni i Crnoj Gori.

  • Obezbedili smo zemljište za tri projekta u Srbiji, ukupne snage 450 MW. U narednim mesecima očekujemo da ćemo obezbediti zemljište za dodatni projekat od 40 MW, a do sredine 2023. godine, nadamo se da ćemo obezbediti još 290 MW – objavio je tada Hive Energy.

Nakon toga, u maju 2023. Prokuplje je usvojilo odluku o izradi plana detaljne regulacije solarne elektrane South Two na teritoriji sela Donje Stražave.

Kako je za eKapiju rekao Bojan Bajčeta iz kompanije Hive SPP South Two doo Prokuplje, predviđena je izgradnja solarne elektrane snage 40 MW na površini od 47 hektara.

U junu 2023, pirotski većnici doneli su odluku o izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju solarne elektrane East one u selu Blato. Prema rečima Bojana Pešića, načelnik Odeljenja za urbanizam i stambeno komunalnu delatnost Pirota, radi se o velikoj solarnoj elektrani, na površini od oko 57 ha, snage 50 MW, a investitor je firma je East one iz Beograda u vlasništvu britanskog Hive Energy.

Izvor teksta i fotografije: http://ekapija.com

Prijava na newsletter

Pročitajte još: