Borba sa divljim deponijama – Nova Crnja deo projekta Pokrajinske vlade

Na teritoriji opštine Nova Crnja identifikovan je veliki broj divljih deponija, kao i manjih smetlišta, unutar i izvan naselja opštine.

Procenjeno je da je infektivni zdravstveni rizik po okolno stanovništvo alarmantan, naročito za ljude koji su u neposrednom kontaktu preko kontaminirane vode, vazduha, dima i zagađenog tla.

Sanacija divljih smetlišta bezuspešno se obavlja već čitav niz godina, jer se sanirane površine ubrzo vraćaju u pređašnje stanje.

Na teritoriji opštine Nova Crnja identifikovan je veliki broj divljih deponija, kao i manjih smetlišta, unutar i izvan naselja opštine.

Reč je o ukupno 40 divljih deponija, koja su najčešće na mestima uz lokalne puteve i kanale. Od ukupno 40, u svakom naselju nalazi se zvanična deponija na kojima je komunalno preduzeće godinama odlagalo otpad kao i građani samoinicijativno.

Svih šest zvaničnih deponija ne ispunjavaju ni jedan od kriterijuma za bezbedno odlaganje otpada niti poseduju zaštitnu ogradu.

Ukupna približna površina divljih deponija iznosi 11 ha, od čega zvanične deponije zauzimaju 6,5 ha. Približna ukupna zapremina odloženog otpada je 16.020 m³.

Otpadni materijal koji se deponuje na ovakvim nelegalnim odlagalištima je izuzetno raznovrstan a njegov uticaj višestruko nepovoljan, navedeno je u Planu razvoja opštine Nova Crnja za period 2022-2030.

Procenjeno je da je infektivni zdravstveni rizik po okolno stanovništvo alarmantan, naročito za ljude koji su u neposrednom kontaktu preko kontaminirane vode, vazduha, dima i zagađenog tla.

Sanacija divljih smetlišta bezuspešno se obavlja već čitav niz godina, jer se sanirane površine ubrzo vraćaju u pređašnje stanje.

Kako se naglašava,  jedan od najznačajniji izvora zagađenja zemljišta su divlje deponije, koje imaju negativan uticaj i na vazduh.

Da bi se umanjila degradacija zemljišta neophodno je preduzeti brojne mere, navedeno je, poput redovne kontrole kvaliteta, kontrole đubrenja i doziranja pesticida, ali i sanacije divljih deponija.

  • Nedostatak sistema za upravljanje otpadom ključni je faktor kontaminacije i problema koji nastaju u svim sferama zaštite životne sredine. Sprečavanje nastajanja otpada, ponovna upotreba i recikliranje jesu tri ključne stavke kojima će se posvetiti lokalna samouprava kako bi pravilno uspostavila održivi sistem upravljanja otpadom – ističe se u dokumentu.

Pomoć Pokrajine

Pokrajinska vlada obezbedila je 80 miliona dinara za rešavanje problema neadekvatnog odlaganja otpada u nekoliko opština, među kojima je i Nova Crnja, koja je dobila osam miliona dinara. Ugovore je 20. septembra uručio pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg.

Projekat podrazumeva sanaciju i rekultivaciju divljih deponija i degradiranih površina, a podrška je usmerena ka gradovima Zrenjanin i Kikinda, i opštinama  Ruma, Žitište, Nova Crnja i Titel.

  • Mi u Vojvodini imamo više stotina divljih deponija, ali je važno da smo u poslednjih nekoliko godina uspeli da adekvatnom brigom i uspostavljanjem regionalnog sistema za upravljanje komunalnim otpadom, te uvođenjem nove opreme za sakupljanje postignemo napredak i dovedemo do njihovog smanjenja i sprečavanja nastanka novih – rekao je Nemanja Erceg, preneo je sajt Pokrajinske vlade.

Podsetio je na to da je pokrajinskim budžetom za ovu godinu za rešavanje neadekvatnog odlaganja otpada i nabavku neophodne opreme u toj oblasti opredeljeno preko pola milijarde dinara.

  • Danas smo po javnom konkursu dodelili sredstva za nastavak podrške uspostavljanju regionalnog sistema za upravljanje otpadom u našoj pokrajini, a trenutno se sprovodi i konkurs u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu u ovoj oblasti čija je ukupna vrednost 300 miliona dinara. To je i pokazatelj da Pokrajinska vlada intenzivno ulaže u ovu oblast, koja pogotovo u letnjem periodu predstavlja najvećeg zagađivača sredine. Reč je o deponijama koje ne ispunjavaju standarde definisane domaćim propisima, a ni prema kriterijumima Evropske unije – ukazao je Erceg tom prilikom.

Naglasio je da je namera Sekretarijata da se ovim konkursom smanji broj područja koja su potencijalni zagađivači životne sredine u našoj pokrajini u cilju unapređenja kvaliteta života stanovništva, smanjenja rizika po javno zdravlje, te podrške ruralnom razvoju.

Reciklaža

Reciklaža otpada u Novoj Crnji nalazi se na zanemarljivom nivou. Trenutno je svedena samo na nivo primitivnog sekundarnog sakupljanja vrednih sirovina od strane socijalno ugroženih građana koji potpom tu sirovinu preprodaju nakupcima.

  • Čitav proces je neuređen, primitivan i ne ostvaruje pomake – ističe se u Planu razvoja.

Za predstojeći period do 203. godine, JKP 8. avgust planira pokretanje primarne i organizovane sekundarne reciklaže, sakupljanje i sortiranje sirovina po naseljima i sabiranje u glavnom reciklažnom centru opštine.

Transfer stanica u Novoj Crnji biće mesto na koje se otpad isporučuje radi razdvajanja ili pretovara pre transporta do drugog mesta tretmana ili odlaganja. Pretovarne stanice su lokacije gde se otpad iz lokalnih vozila za sakupljanje privremeno skladišti i potom pretovara u veća vozila koja ga potom transportuju na najbližu sanitarnu deponiju – u Kikindi. Osnovni motiv osnivanja transfer stanica jeste ekonomičniji i racionalniji prevoz otpada, pojašnjava se u Planu razvoja.

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

Opština Nova Crnja nedavno je raspisala javnu nabavku usluge izrade projekta za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Srpskoj Crnji. Kapacitet PPOV-a za potrebe naselja Srpska Crnja biće 5.000 ES (ekvivalent stanovnika), prenela je eKapija.

PPOV je predviđen za komunalne otpadne vode, a projektnim rešenjem treba predvideti SBR (Sequencing Batch Reactor) tehnologiju primenom savremenih dostignuća i dobre prakse iz ove oblasti.

Za potrebe projekta za građevinsku dozvolu potrebno je izvesti i geotehnička istraživanja terena i izradu Elaborata o geotehničkim uslovima izgradnje.

Vrednost posla je 8,3 miliona dinara.

 

“Projekat sufinansiran iz budžeta opštine Nova Crnja”

Prijava na newsletter

Pročitajte još: