Akcije Amazona skočile preko 15% u 2024. i učinile Džefa Bezosa ponovo najbogatijim čovekom na svetu

Džef Bezos možda nije često na naslovnim stranama kao Ilon Mask i Tesla, ali njegovo preduzeće Amazon beleži impresivan uspeh na tržištu. Ove godine, cena Amazonovih akcija je premašila Teslu za više od 15%, što je dovelo do toga da Bezos prestigne Maska na listi svetskih milijardera.

Amazon, koji je svoj život započeo kao online prodavnica, uspešno se proširio na visoko profitabilnu Amazon Web Services (AWS) cloud diviziju. Takođe je proširio upotrebu veštačke inteligencije (AI) u svojim proizvodima, koristeći je u asistenta Aleksa i kreirajući Rufusa kao generativnog AI asistenta za kupovinu. Amazon Bedrock se takođe koristi za izgradnju AI aplikacija na AWS oblaku.

U novembru 2023. godine, kompanija je lansirala novi čip koji se koristi zajedno sa čipovima kompanije NVIDIA. Amazon takođe ima chatbot pod nazivom Amazon Q za kompanije, što ukazuje na njegovu strategiju širenja u sektoru veštačke inteligencije i AI asistencije.

Investitori vide Amazon kao kompaniju koja će imati koristi od daljeg razvoja AI tehnologije i unapređenja čipova koje nude NVIDIA, ARM i AMD.

Bezosov Blue Origin direktno se takmiči sa SpaceX-om Ilona Maska u svemirskoj industriji, gde obojica žele da pošalju ljude na Mesec u svojim svemirskim letelicama. Njihovo rivalstvo postalo je javno 2013. godine i od tada su se sukobljavali u nekoliko situacija, uključujući i brojne sporove oko dobijanja ugovora sa NASA-om.

Dok je cena Tesle opala, Amazonove akcije i dalje rastu, beležeći rast od 17,25% do sada ove godine.

Izvor: Kurir/The New York Times

Foto: Entrepreneur

Prijava na newsletter

Pročitajte još: