Savez samostalnih sindikata Srbije: Bez posla će ostati oko 300 000 radnika

NULL

Savez samostalnih sindikata Srbije procenjuje da će zbog posledica pandemije virusa kovid-19 na privredu na jesen bez posla u Srbiji ostati od 250 000 do 300 000 radnika.

Sekretar Veća SSSS Zoran Mihajlović je rekao da sve više firmi traži od Ministarstva rada i sindikata dozvolu za novi produžetak plaćenog odsustva sa posla od 45 dana, jer se smanjuje proizvodnja te će oni imati pravo na 65% zarade.

Veliki broj firmi je iskoristio pravo na plaćeno odsustvo radnika od 45 dana i traže dozvolu za produžetak od još 45 dana, a neke će verovatno slati zaposlene i na kolektivni odmor – rekao je Mihajlović.

Automobilska industrija je, kako je rekao medju najpogođenijim sektorima u svetu, a najviše stranih investicija koje su došle u Srbiju su iz te oblasti i snosiće iste posledice kao i u svetu koje je na privredu ostavila pandemija.

On je rekao da su podjednako ugrožene i fabrike koje proizvode komponente za industriju automobila i da neće biti iznenađenje da neki investitori zatvore fabrike i odu iz Srbije.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: