Zašto je pravedna kupovina važna u industriji kafe?

Principi pravedne kupovine i načini pomoću kojih možemo da ostvarimo te principe su svuda oko nas. Potrebno je prikazati ljubav, brigu i profesionalnost uz koju se stvaraju namirnice koje svi volimo kako biste lakše odabrali svoj fairtrade proizvod i kupili ga. Ovo je priča o jednoj od njih.

Jeste li znali da preko milion i po farmera i radnika u 73 zemlje širom sveta proizvodi preko 4500 namirnica koje su deklarisane kao „fairtrade“? Jeste li, takođe, znali da je jedna od četiri šoljice kafe u Velikoj Britaniji fairtrade? Principi pravedne kupovine i načini pomoću kojih možemo da ostvarimo te principe su svuda oko nas. Potrebno je prikazati ljubav, brigu i profesionalnost uz koju se stvaraju namirnice koje svi volimo kako biste lakše odabrali svoj fairtrade proizvod i kupili ga. Ovo je priča o jednoj od njih.

Šta su fairtrade proizvodi?

Kapitalizam je doneo sve osim minimalizma. Hiperprodukcija pamti sve osim kvaliteta. Globalizacija doprinosi svemu osim fer uslovima. Tehnologija olakšava sve osim ljudskog koncepta i pristupa radu. U toj zavrzlami nalazi se mnoštvo proizvoda bez kojih naša svakodnevica nema isti smisao: kafa, čaj, sladoled, čokolada, cveće, kozmetički proizvodi… Oni nastaju, služe svojoj svrsi, ima ih mnogo, različitih vrsta, ali da li ste se ikada zapitali kako oni postaju baš takvi? Ko ih kreira? Kakvi su uslovi rada i da li je radnički novac pravilno raspoređen?

Organizacije koje sa ponosom stoje iza pravedne kupovine (fairtrade) trude se svakodnevno da fairtrade proizvodi budu dostupni na svetskom tržištu i da potrošači u velikoj meri bude osvešćen kada je u pitanju kupovina istih. Misija takvih organizacija je da farmerima i radnicima osiguraju stabilne i odgovarajuće prihode, kako bi oni osigurali svoju porodicu, pogotovo u domenu zdravstva i edukacije.

Fairtrade je nastao kao odgovor na borbu meksičkih uzgajivača kafe nakon kolapsa međunarodnog sporazuma o kafi. Fairtrade kafa je bio prvi korak, zbog čega je jasno zašto je ova namirnica veoma popularna roba takve vrste.

Inspiracija, ljubav i tradicija

U našim ranijim pričama, mogli ste da upoznate farmere iza kojih stoji BeanZ ukus koji danas toliko volite. U pitanju su Maria iz Kolumbije, Eduardo iz Nikaragve, Ramesh iz Indije i Luiz Alberto iz Brazila. Luiz Alberto, recimo, svoju kafu gaji u srcu brazilske prašume, što njegovu prodicu generacijama spaja uz ovu namirnicu – tačnije oko 200 godina. Eduardo je predstavnik šeste generacije koji upravlja porodičnom plantažom, a Maria iz Kolumbije želi da, dok pijete njenu kafu, odmah pomislite na prelepu Kolumbiju.

Upravo su njihova imena garant porekla, a svaka kafa sa njihovim potpisom svedoči priči iz kojih su, najčešće, postojani porodični biznisi. BeanZ, kao internacionalni premium espreso brend, insistira upravo na takvoj saradnji sa farmerima, jer njihovo znanje i iskustvo predstavljaju nemerljiv pečat za pravednu kupovinu širom sveta.

Kvalitet i raznovrsnost porekla ovih kafa su najveća ekskluzivnost i osnovna konkurentska prednost koju BeanZ poseduje, a dostupan je svima u Srbiji putem online prodaje preko sajta www.beanzcafe.co.rs, pretplatom na neki od paketa u ponudi, sa kafe aparatima ili bez njih.

Zašto bi trebalo da kupujem fairtrade proizvode?

Ustanovili smo, dakle, da na ovaj način prepoznajemo i cenimo celokupni proces proizvodnje, distribucije i potrošnje, ali i radnika, njegovo vreme i zaradu. Međutim, iza prikazane slike krije se dublje značenje. Pored toga što se kupovinom takvih proizvoda smanjuje siromaštvo, njihovom kupovinom možete uticati i na zaštitu životne sredine, jer fairtrade standardi uključuju i ekološke kriterijume. Setite se da volite zemlju i ona će vam pružiti magične plodove.

Na kraju, gotovo smo sigurni da ne poznajete osobu koja ne voli kafu (a ako je poznajete, sigurno je u manjini), pa samim tim bi na ovaj način znala da svakom popijenom šoljicom kafe kontroliše svoje lokalno okruženje, određuje mu budućnost i kreira zdravu viziju.

Nije li ukus takve kafe najlepši ukus na svetu? Svi BeanZ-ovci znaju odgovor.

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: