Stara Tisa u potrazi za ravnotežom između turizma i zaštite životne sredine

 Park prirode “Stara Tisa”, ili kako ga meštani i gosti još nazivaju – Mrtva Tisa ili Tiha Tisa, nalazi se u južnoj Bačkoj, na području opština Bečej, Novi Bečej i Žabalj. Radi se o složenom meanderu reke Tise koji u dužini od gotovo 24 kilometra, koji je nastao prokopavanjem kanala i gradnjom nasipa još sredinom 19. veka.

 Park prirode “Stara Tisa”, ili kako ga meštani i gosti još nazivaju – Mrtva Tisa ili Tiha Tisa, nalazi se u južnoj Bačkoj, na području opština Bečej, Novi Bečej i Žabalj. Radi se o složenom meanderu reke Tise koji u dužini od gotovo 24 kilometra, koji je nastao prokopavanjem kanala i gradnjom nasipa još sredinom 19. veka.

Upravo odsecanjem od glavnog toka reke, ova mrtvaja je sačuvala svoju prirodnu vrednost i u sebi sadrži niz vodenih, barskih i slatinskih staništa, u kojima se mogu sresti vrste poput belog lokvanja, vilin konjica, tiskog cveta, barske kornjače, jazavca, kune belice, vidre ili divlje mačke. Na zaštićenom prostoru parka prirode, koji se prostire na 164 kilometra kvadratna, registrovano je 166 vrsta ptica, od kojih su posebno zaštićeni mali vranac, orao belorepan, patka njorka, bukavac, eja močvarica, sivi barski petlić i druge, a tu su i velike kolonije čaplji i kormorana.

Stara Tisa poslednjih godina postaje popularno turističko odredište, pre svega jer osim očuvane prirode nudi brojne aktivnosti za posetioce, u šta spada biciklizam, posmatranje ptica, vožnja čamaca i druge rekreativne aktivnosti i sportovi na vodi. Zbog bogatog ribljeg fonda koji čine 23 vrste, celo područje je izuzetno popularno i kod ribolovaca. U poslednje vreme, vlada velika potražnja za nekretninama (vikendicama ili građevinskim zemljištem) u okolini meandera, na vikend područjima Bačkog Gradišta i posebno Čuruga.

Mnoštvo kupača iz cele južne Bačke pohodi upravo Čurug svakog leta zbog nekoliko popularnih plaža: javne, o kojoj se sa velikom pažnjom stara opština Žabalj; kao i one u sklopu čuvene čarde „Tiha Tisa“.

Iako raduje povećano interesovanje turista i posetilaca za ovo malo vojvođansko mesto, iskustva sa sličnih destinacija govore nam o potrebi pažljivog planiranja upravljanja prirodnim lokalitetima, kako njihova eksploatacija ne bi dovela do ugrožavanja ionako narušene ravnoteže čoveka i prirode. U tom smislu, preterana i neplanska gradnja, neregulisana upotreba motornih čamaca, povećan izlov ribe, pa čak i kontinuirano prisustvo čoveka u nekim područjima, može da utiče na brojnost i ponašanje svake pojedinačne vrste, kao i na stanje ekosistema u celini. A sa gubitkom ekosistema, i ova lokacija bi izgubila svoju posebnost.

Zbog toga je neophodan dugoročan plan upravljanja prirodnim bogatstvima, koji bi sa jedne strane omogućio razvoj turističkih kapaciteta doprinoseći ekonomskom razvoju opštine Žabalj u celini, a sa druge se postarao da se prirodne posebnosti ne ugrožavaju u tom procesu, tražeći balans između rekreacije, turizma, ekonomskih aktivnosti i životne sredine.

Takav plan uključuje i razvoj održive turističke infrastrukture bazirane na neinvazivnim oblicima turizma poput pešačkih, biciklističkih ili drugih ekoloških načina prevoza, zatim pažljivo planiranje saobraćaja i parkinga, ali i kontinuiranu edukaciju posetilaca, radnika u turizmu i ugostiteljstvu, ribolovaca, udruženja, ali i uopšteno građana opštine Žabalj.

Za uspešan razvoj jedne takve strategije i njeno sprovođenje, ključno je partnerstvo svih lokalnih aktera. Drugi važan sastojak su svakako jasni kriterijumi i pokazatelji kako ekonomsko-turističkog razvoja, tako i stanja lokaliteta tj. životne sredine, koji mogu biti praćeni na godišnjem nivou i na osnovu kojih lokalni organi mogu da reaguju i prilagode svoj pristup.

Prirodna bogatstva mogu da predstavljaju značajan ekonomski impuls malim mestima poput Čuruga i malim opštinama poput Žablja, ali samo ukoliko se razvijaju na odgovoran i održiv način.

 

“Stavovi izraženi u ovom medijskom sadržaju su odgovornost autora i njihovih saradnika i ne predstavljaju nužno zvanični stav opštine Žabalj”

Prijava na newsletter

Pročitajte još: