Prirodna bogatstva i kulturno nasleđe u službi ekonomskog razvoja Iriga

Za jednu od najmanjih opština u Srbiji, Irig se može podičiti značajnim turističkim potencijalima. Gradić Irig je smešten na „sunčanoj strani Fruške Gore“, a zajedno sa još 11 naselja čini istoimenu opštinu koja sveukupno ima manje od deset hiljada stanovnika.

Za jednu od najmanjih opština u Srbiji, Irig se može podičiti značajnim turističkim potencijalima. Gradić Irig je smešten na „sunčanoj strani Fruške Gore“, a zajedno sa još 11 naselja čini istoimenu opštinu koja sveukupno ima manje od deset hiljada stanovnika.

Na tako malom području našao se splet neverovatnih prirodnih, kulturnih i turističkih bogatstava, kakvih se ne bi postideli ni mnogo veći gradovi, pa ni cele regije.

Krenimo od prirode. Irig leži praktično u centru Fruške Gore, najsevernijeg nacionalnog parka u Srbiji i omiljenog izletišta ovog dela naše zemlje. Pored svih aktivnosti koje nudi za ljubitelje prirode, planinare, šetače, bicikliste i druge rekreativce, područje je obilato termalnim vodama. Kao rezultat toga, naselje Vrdnik u ovoj opštini videlo je nagli razvoj u proteklih nekoliko godina, sa izgradnjom popularnih hotela, spa centara, etno kuća i pratećih sadržaja i smeštaja, što privlači veliki broj posetilaca i veoma pozitivno utiče na lokalnu ekonomiju, obezbeđujući poslove i zarade u ovoj maloj opštini.

Osim bogate flore i faune, kulturno nasleđe opštine Irig je takođe impresivno. Čak osam fruškogorskih manastira nalazi se na teritoriji ove male lokalne samouprave, uključujući i neke od najpoznatijih: Krušedol, Hopovo, Velika i Mala Remeta, Grgeteg. Svi oni nadaleko su čuveni i privlače hodočasnike i turiste.

Najzad, opština Irig je izuzetno poznata po svojoj gastronomskoj i enološkoj ponudi. Neke od najpoznatijih srpskih vinarija nalaze se ovde, na mestu gde je još rimski car Probus, koji je inače rođen u Sirmijumu (današnjoj Sremskoj Mitrovici), početkom trećeg veka naše ere prepoznao izuzetne kvalitete fruškogorskih padina i naredio da se upravo tu zasade prvi vinogradi. I nakon propasti Rimskog carstva, Sloveni tj. Srbi koji su se tu naselili nastavili su tradiciju vinogradarstva sve do danas, proizvodeći neka od najkvalitetnijih vina ovog regiona. Pored vinskih podruma, Irig je mesto nekoliko popularnih salaša, etno kuća i seoskih domaćinstava.

Dobri potencijali očigledno postoje. Može li tako mala opština da živi samo od turizma? Mogu li banjski kompleksi, novi smeštajni kapaciteti, nacionalni park, desetina značajnih kulturno-istorijskih spomenika, kao i neke od najpoznatijih vinarija naše zemlje da privuku dovoljno posetilaca i turista kako bi uposlili ljude u Irigu?

Jedan od najboljih načina za privlačenje i zadržavanje posetilaca su manifestacije. U Irigu ih je nekoliko: od manifestacija vezanih za vino, poput Dana vina u Rivici ili Dana mladog portugizera u Irigu, kao i događaja poput poznatog Fruškogorskog maratona.

Međutim, stiče se utisak da se radi o izolovanim i povremenim događajima. Postojeće atrakcije i kapaciteti zahtevaju bolju integraciju turističkog kalendara primamljivih manifestacija, koje bi mogle da privuku posetioce u letnjoj sezoni, kada je turizam u najvećem zamahu. Posebno je to značajno zbog blizine Beograda i Novog Sada, dva najveća gradska centra u Srbiji. U tom smislu, festivali vezani za hranu, vino, prirodu ili kulturu mogu da posluže povezivanju turističkih aktera u opštini, gradnji njihovih kapaciteta, ali i većoj promociji Iriga kao turističke destinacije.

 

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”

Prijava na newsletter

Pročitajte još: