Prilika za poljoprivrednike: Zakup državnog zemljišta u Opštini Ruma

Opština Ruma objavljuje otvaranje prvog kruga javne licitacije za zakup i korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Ako ste strastveni poljoprivrednik, preduzetnik ili investitor u potrazi za plodnim zemljištem, ovo je vaša prilika da ostvarite svoje ambicije.

Opština Ruma objavljuje otvaranje prvog kruga javne licitacije za zakup i korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Ako ste strastveni poljoprivrednik, preduzetnik ili investitor u potrazi za plodnim zemljištem, ovo je vaša prilika da ostvarite svoje ambicije. U tekstu koji sledi, otkrićemo vam sve relevantne detalje o ovom izazovu i kako da se prijavite za zakup zemljišta koje vam može omogućiti proširenje proizvodnje, razvoj poslovanja i ostvarivanje održivih poljoprivrednih ciljeva.

Davanje poljoprivrednog zemljišta u zakup ili na korišćenje ima nekoliko potencijalnih doprinosa:

Povećanje poljoprivredne proizvodnje
Omogućava poljoprivrednicima da pristupe većem zemljišnom resursu, što može rezultirati povećanjem ukupne poljoprivredne proizvodnje.

Razvoj ruralnih područja
Aktivnosti poljoprivrede doprinose ruralnom razvoju, stvarajući radna mesta i podstičući lokalnu ekonomiju.

Optimalno iskorišćenje resursa
Vlasnici zemljišta koji ne koriste svoje parcele za poljoprivredu mogu profitirati iznajmljivanjem zemljišta drugima, čime se postiže optimalno iskorišćenje resursa.

Diversifikacija prihoda
Za vlasnike zemljišta, iznajmljivanje zemljišta može predstavljati dodatni izvor prihoda bez potrebe za direktnim učešćem u poljoprivredi.

Podsticanje inovacija
Zakupci zemljišta mogu uneti nove tehnike, prakse ili useve na novo zemljište, što može doprineti inovacijama u poljoprivrednoj industriji.

Smanjenje rizika
Vlasnici zemljišta mogu smanjiti rizik od promenljivih tržišnih uslova tako što će primati redovne prihode iz zakupa, čak i ako postoji fluktuacija cena poljoprivrednih proizvoda.

Obnova zemljišta
Zakupci zemljišta mogu primeniti tehnike očuvanja tla i održive poljoprivrede, što može doprineti dugoročnoj plodnosti i zdravlju zemljišta.

Važno je napomenuti da je uspeh ovakvih aranžmana često zasnovan na jasnim ugovorima između vlasnika zemljišta i zakupaca, koji preciziraju prava, obaveze i troškove svake strane. Takođe, zakoni i regulative vezani za poljoprivredno zemljište se razlikuju od zemlje do zemlje, pa je važno da sve strane budu upoznate sa zakonskim okvirom u kojem funkcionišu.

Rok za prijavljivanje i podnošenje dokumentacije je 5. septembar 2023. godine

 

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”

Prijava na newsletter

Pročitajte još: