Na sajmu privrede u Mostaru se predstavljeno 26 srpskih firmi

Na 25. Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru koji je počeo danas više od 100 privrednika iz Srbije očekuju dobre sastanke, nove kontakte, poslove i veći izvoz. 

Nacionalni paviljon Srbije posetili su predsednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, premijer Republike Srpske Radovan Višković, ministri saobraćaja i trgovine Srbije Goran Vesić i Tomislav Momirović i razgovarali sa našim privrednicima, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Direktor Sektora za strateške analize usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije Mihailo Vesović je rekao da se na ovom sajmu predstavlja 26 kompanija iz Srbije, poljoprivredno-prehrambenog sektora, metalske i hemijske industrije, industrije nameštaja, transporta, reciklaže, logistike, kao i projektovanja u industriji i proizvodnje agrodronova.

“Siguran sam da će naše firme ostvariti odlične kontakte, imati kvalitetne sastanke i dogovoriti nove poslove. Ovo je najveći i najznačajniji privredni sajam u BiH i na njemu učestvuje više od 20 zemalja iz regiona i EU, rekao je on.

Dodao je da će obnavljanje leta između Beograda i Mostara omogućiti mnogo bolje veze među privrednicima, turistima i građanima i podsetio da je Bosna i Hercegovina (BiH) jedan od najznačajnijih partnera Srbiji, naša druga izvozna destinacija.

Spoljnotrgovinska razmena dvaju zemalja je oko tri milijarde evra, suficit na srpskoj strani 954,2 miliona evra.

Razmena usluga Srbije i BiH vredna je oko 760 miliona evra, od čega je naš suficit oko 130 miliona evra.

Prvi put na sajmu u Mostaru je Agrodron tim, Asocijacija za bespilotne sisteme u privredi a suosnivač Agrodron tima Momir Alvirović je istakao da je glavni zadatak učesnika razmena znanja i iskustava.

“U današnjoj proizvodnji konkurentnost zavisi od najefikasnije i najproduktivnije proizvodnje koje mi svojim znanjem možemo da ostvarimo. U tom smislu svi imamo neka iskustva, domaćini ovde i poljoprivredni proizvođači iz regiona, ali i mi kao izlagači i ta interakcija je dragocena, da ih upoznamo sa najboljim svetskim praksama, i naučimo o njihovim izazovima, rekao je on.

Dodao je da je Agrodron do sada organizovao veoma veliki broj proizvodnih i akademskih i naučnih ogleda i razvio dosta znanja i praksi koje mogu da se primene u korist zajedničke ekonomske dobrobiti svih u regionu, ali i šire.

Velizar Perunović iz Milšped Grupe je ocenio da je veoma dobro što je ova kompanija prisutna kao izlagač na sajmu.

“Ovo je prva godina da smo izlagači, inače treća godina da smo na samom sajmu. Vrlo nam je bitno da smo prisutni, zato što je region u kome se nalazimo veoma plodonosan. Ima jako interesantnih firmi kojima možemo ponuditi našu uslugu”, istakao je on.

Učešće srpskih firmi na ovoj regionalnoj sajamskoj smotri organizuju PKS i Razvojna agencija Srbije, a na sajmu u Mostaru izlažu Damar konfit, Galeb metal, Žitopromet-Mlinpek, Destilerija Porečje, Eso tron, Agrodron, Resor, Grin magnetik, Gradina cink, Adonisu, Eurocons group, Feman, DPS Klas, Metal-fleks, Pink ćevabdžinice, Mladost Leskovac, Tehnomarket, Natural system, Hrana produkt, Er Srbija, Vinarija Aleksić, Friglo, Zadruga 100 žena, MTM Sirela, Jela Jagodina i Milšped.

Na sajmu su i predstavnici 40 malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, iz Rasinskog, Moravičkog i Raškog okruga, koji će sutra učestvovati na poslovnim susretima privrednika.

Info:RTV

Foto:PKS

Prijava na newsletter

Pročitajte još: