Budućnost poljoprivredne proizvodnje u uslovima klimatskih promena

Opština Mali Iđoš, koju uz naselje Mali Iđoš sačinjavaju još i naselja Feketić i Lovćenac, izuzetno je orijentisana ka poljoprivredi. Teritoriju opštine karakteriše skoro 17 hiljada hektara kvalitetnog obradivog zemljišta, što je doprinelo tome da je ratarska proizvodnja glavna ekonomska aktivnost u ovoj severnobačkoj lokalnoj samoupravi.

Opština Mali Iđoš, koju uz naselje Mali Iđoš sačinjavaju još i naselja Feketić i Lovćenac, izuzetno je orijentisana ka poljoprivredi. Teritoriju opštine karakteriše skoro 17 hiljada hektara kvalitetnog obradivog zemljišta, što je doprinelo tome da je ratarska proizvodnja glavna ekonomska aktivnost u ovoj severnobačkoj lokalnoj samoupravi.

Meštani kažu da se gotovo svako domaćinstvo u ovoj opštini na neki način bavi poljoprivredom. Prema poslednjem popisu, na teritoriji Malog Iđoša registrovano je više od 1200 gazdinstava, od čega je preko 99% porodičnih.

Najčešće kulture koje se proizvode su pšenica, ječam, suncokret, ali i različite kulture povrća. U poslednje vreme sve je više voćara, a primetno je povećano interesovanje za vinogradarstvo na ovom području, zbog dobrog zemljišta i povoljne orijentacije istočnog dela Telečke lesne zaravni.

Međutim, ekstremni klimatski uslovi prisutni u poslednjih nekoliko meseci pokazali su sa kakvim izazovima bi se uskoro mogli suočavati poljoprivredni proizvođači ne samo u Vojvodini, nego u čitavom umerenom pojasu evropskog kontinenta. Tople zime, kasni mrazevi, rast temperature, natprosečna količina padavina u ranom letnjem periodu, kao i pojava superćelijskih oluja, uz kombinaciju sa periodičnim nepogodama poput poplava ili suša mogu ugroziti setvu, smanjiti prinose, naškoditi usevima i trajno otežati paorima planiranje proizvodnje.

Klimatolozi kažu da je Srbiju ove godine naročito pogodila promena ustaljenog obrasca padavina, što može dovesti do kombinacije poplava i suša u različitim periodima, na šta ovdašnje poljoprivredne kulture nisu navikle. U prevodu, klima se menja brže od sposobnosti biljaka, ali i poljoprivrednika, da se na te promene naviknu i prilagode.

Sve ovo može imati ogromne posledice na male proizvođače hrane, kao i lokalne ekonomije koje zavise od poljoprivrede.

Iako su klimatske promene globalno pitanje, stručnjaci smatraju da postoji nekoliko načina prilagođavanja kako bi se proizvođači u opštinama poput Malog Iđoša zaštitili od negativnih uticaja. Jedan od njih je veće ulaganje u otporne i izdržljive kulture koje imaju dobar potencijal za izvoz. U to se ubraja suncokret, zelena salata, kao i sve popularniji španski luk. Druga velika stavka je svakako ulaganje u sisteme za odvodnjavanje i navodnjavanje, uključujući i održavanje i proširenje postojeće kanalske mreže na teritoriji Bačke, kao i subvencije za individualna gazdinstva za nabavku opreme. Treći deo rešenja uključuje korišćenje organskih đubriva kako bi se očuvala plodnost zemljišta.

Najzad, budući da je Vojvodina sa samo 7% teritorije pod šumama ubedljivo najmanje pošumljena regija u Evropi, eksperti navode da bi povećanje šumskog fonda pozitivno uticalo na klimatske uslove.
Svest o klimatskim promenama i adaptacija na nove vremenske uslove biće u budućnosti od ključnog značaja za razvoj ne samo lokalne ekonomije bazirane na poljoprivredi, nego i za opstanak brojnih porodica koje žive od zemlje.

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”

Prijava na newsletter

Pročitajte još: