Zakerberg: Meta Quest 3 naočare su bolje od Apple Vision Pro dok su ujedno i sedam puta jeftinije

Vlasnik kompanije Meta Mark Zakerberg tvrdi da su naočare virtualne realnosti njegove kompanije Meta Quest 3 bolje od Apple Vision Pro, po sedam puta nižoj ceni

Mark Zakerberg, vlasnik kompanije Meta, očekivano je stao na stranu proizvoda virtualne, odnosno proširene realnosti (VR/AR) svoje kompanije, u takmičenju između njega i konkurentskog Apple uređaja. On tvrdi da su Meta Quest 3 naočare bolje nego Apple Vision Pro, a ujedno se i osvrnuo na skoro apsurdno visoku cenu konkurenta, rekavši da naočare njegove kompanije mogu obavljati mnoštvo stvari po sedam puta nižoj ceni nego rival.

video snimku koji je objavio na društvenoj mreži Instagram, koju njegova kompanija takođe poseduje, Zakerberg kaže da je konačno dobio priliku da isproba Apple Vision Pro i da koristi priliku da podeli svoje utiske. Na snimku, on je eksperimentisao sa Apple Vision Pro i smatra da iako Meta Quest 3 ne odiše boljom vrednošću, ukupno gledano je „bolji proizvod, tačka“.

Apple je zvanično najavio svoj prvi uređaj mešovite realnosti, odnosno AR/VR naočare tokom WWDC 2023 konferencije, a Meta je samo tri dana ranije zvanično predstavila svoje Quest 3 naočare, verovatno pretpostavljajući da će kupertinska kompanija doneti snažnu konkurenciju u ovom polju.

S tim u skladu, po zvaničnom lansiranju oba proizvoda, takmičenje se nastavlja, a Zakerberg u videu kritikuje Apple ljubitelje, govoreći da neki od njih „postaju uznemireni kad god neko dovede u pitanje da li će Apple biti lider u novoj kategoriji uređaja“. Istini za volju, tu velikim delom ima pravo, dok o pitanju kvaliteta uređaja ova dva proizvoda bez konkretnog testa ne možemo tek tako reći koja strana je u pravu.

Zakerberg takođe dodaje da će Meta Quest 3 biti tzv. otvoreni model, dok za Apple to i dalje ne znamo. Dok može postojati mnoštvo rasprava o onom boljem između dva konkurenta, činjenica koja čvrsto stoji u sučeljavanju je da su oba proizvoda napravljena za malo drugačija tržišta i kupce.

Meta Quest 3 cilja većinu korisnika svojom pristupačnom cenom od 499 dolara, dok Apple Vision Pro cilja bogate pojedince i entuzijaste, pošto ovaj uređaj košta čak 3.499 dolara, pri čemu ta cena važi samo za varijantu sa 256 GB prostora za skladištenje podataka.

Postoje glasine o tome da Apple navodno planira da lansira i jeftiniju verziju svojih naočara, ali to se verovatno neće desiti pre 2025. godine.

Kada je u pitanju Zakerbergovo mišljenje o Apple konkurentu, on je pohvalio neke aspekte ovih naočara, pominjući da su ekrani visoke rezolucije i sezori praćenja očiju „vrlo dobri“, ali da to ipak dolazi na štetu ergonomije i udobnosti uređaja. On je govoreći o tome, ujedno i najavio da će njegova kompanija uvesti senzore praćenja oka u buduće Quest proizvode, nakon čega ćemo moći da vidimo da li i u tom slučaju, po njegovom mišljenju, ovakva tehnologija dolazi na štetu udobnosti samog uređaja.

Koji se vama proizvod više dopada i da li mislite da je, barem prema prezentovanim specifikacijama, bolji Meta Quest 3 ili Apple Vision Pro uređaj?

Izvor teksta i fotografije: benchmark.rs

Prijava na newsletter

Pročitajte još: