Besplatna Windows 11 nadogradnja sada dostupna većem broju korisnika

windows 11

Microsoft je proširio spisak Windows 10 računara koji sada mogu besplatno preći na Windows 11, uz uslov da hardver korisnika podržava novi operativni sistem. Ovo obuhvata računare koji su ranije bili isključeni zbog specifičnih konfiguracija.

Prethodno, Microsoft nije dozvoljavao nadogradnju na Windows 11 računarima sa 11. generacijom Intel Core procesora i Intel SST drajverima verzija 10.29.0.5152 ili 10.30.0.5152.

Ove verzije su dovodile do problema sa „plavim ekranima smrti“ nakon instalacije Windows 11.

Korisnici su mogli samostalno da reše ovaj problem ažuriranjem Intel SST drajvera, što im je zatim omogućavalo nadogradnju.

Microsoft je sada rešio ovaj problem, i svi pogođeni korisnici mogu ažurirati svoje drajvere direktno preko Windows Update-a, nakon čega će moći da pređu na Windows 11. Međutim, može proći do dva dana pre nego što Windows Update ponudi opciju za nadogradnju, piše PCWorld.

Zanimljivo je da je Windows 10 još uvek dominantan na tržištu. Prema podacima Statcountera, u martu 2024. godine, Windows 10 je imao udeo od 69,05 odsto među svim Windows operativnim sistemima, dok je Windows 11 imao 26,68 odsto udela.

Info: PCWorld/NovaEkonomija

Prijava na newsletter

Pročitajte još: