Windows laptopovi sa Snapdragon čipovima brži od MacBook Air?

MacBook Air

Microsoft uveliko radi na promociji naredne generacije Windows laptopova sa Qualcomm Snapdragon X Elite procesorom, tvrdeći da će oni biti brži od MacBook Air uređaja sa Apple-ovim najnovijim M3 čipom.

Ova informacija, do koje je došao The Verge putem internih dokumenata, ukazuje na ogromne ambicije kompanije po pitanju tržišta hardvera.

Snapdragon X Elite procesor, koji je predstavljen u oktobru, oslanja se na Arm-baziranu arhitekturu sličnu onoj koju koristi Apple.

Qualcomm je prošle godine izjavio da ovaj procesor postiže za 21 odsto brže performanse višejezgrenog CPU-a u poređenju sa M3 čipom, oslanjajući se na podatke iz benchmark alata Geekbench 6.

Microsoft je očigledno toliko siguran u ove nove čipove da planira seriju demonstracija koje će istaknuti prednosti u brzini CPU zadataka, AI akceleraciji, pa čak i u emulaciji aplikacija u odnosu na M3 MacBook Air.

Važno je napomenuti da Microsoft i Qualcomm svoje poređenje baziraju na Apple-ovom M3 čipu, koji je nižeg ranga u odnosu na njegove naprednije verzije M3 Pro i M3 Max.

Microsoft planira da objavi laptopove sa Snapdragon X Elite čipovima kasnije ove godine, uključujući Surface Pro 10 i Surface Laptop 6, čije je predstavljanje zakazano za 20. maj.

Info: NovaEkonomija

Prijava na newsletter

Pročitajte još: